Chiny zapowiadają ochronę środowiska, walkę z korupcją i terroryzmem

[2014-03-05 08:08:30]

Premier Chin Li Keqiang oświadczył 5 marca, otwierając w Pekinie tegoroczne obrady Ogólnochińskiego Zgromadzenia Przedstawicieli Ludowych (chińskiego parlamentu), że władze wypowiadają wojnę zanieczyszczeniu środowiska, korupcji i terroryzmowi.

Li zapowiedział, że wzrost gospodarczy Chin w 2014 roku powinien wynieść 7,5 proc., zaś inflacja - 3,5 proc. Płace mają wzrosnąć o 4,6 proc.

Premier ujawnił też plany zwiększenia budżetu obronnego o 12,3 proc. Wydatki obronne Państwa Środka w tym roku wzrosną do 808,23 mld juanów, czyli równowartości 132 mld dolarów. Środki te zostaną przeznaczone na modernizację armii, poprawę jej wydajności oraz zwiększenie możliwości odstraszających i bojowych w erze informacji.

Zdecydowanie wypowiemy wojnę zanieczyszczeniu środowiska, tak jak wypowiedzieliśmy wojnę ubóstwu - powiedział Li. Ograniczanie zanieczyszczeń, osiągające miejscami wskazania niebezpieczne dla otoczenia i ludzkiego życia, ma być realizowane za pomocą reform w wycenie energii oraz odejście od paliw kopalnych.

Li oświadczył, że rząd "ostro rozprawi się" z "brutalnymi zbrodniami terroryzmu". Kilka dni przed rozpoczęciem posiedzenia Ogólnochińskiego Zgromadzenia Przedstawicieli Ludowych krajem wstrząsnął atak nożowników, którzy na dworcu w Kunming zabili 29 ludzi, a ranili ponad 140. O atak obwiniono separatystów z Sinkiangu (Xinjang), położonej na północnym zachodzie ojczyzny muzułmańskich Ujgurów.

W trwających 10 dni obradach bierze udział około 3 tysięcy delegatów z całego kraju.

Chiny, druga co do wielkości gospodarka świata, w 2013 roku zanotowały wzrost gospodarczy sięgający 7,7 proc. PKB - dokładnie tyle samo, ile rok wcześniej. To najniższy wskaźnik od 13 lat.

jkl

Fot. Flickr

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.