Ukraina: Podważenie rewelacji estońskiego ministra

[2014-03-07 13:18:21]

Ukraina: Podważenie rewelacji estońskiego ministra
W serwisie YouTube opublikowano zapis rozmowy między szefową dyplomacji UE Catherine Ashton a estońskim ministrem spraw zagranicznych Urmasem Paetem, sugerującym, że ukraińska opozycja przeprowadziła krwawe operacje pod fałszywą flagą w celu skompromitowania obalonego prezydenta Wiktora Janukowycza. Za śmierć uczestników ostatnich protestów w Kijowie nie miały być zatem odpowiedzialne oddziały milicji bądź wojska podporządkowane ówczesnemu prezydentowi, lecz nasłani przez liderów opozycji strzelcy wyborowi.

Paet powoływał się na rozmowę ze wspierającą opozycję lekarką Olgą Bogomolec, która miała twierdzić, że zabici demonstranci oraz zabici mundurowi mieli paść ofiarą tych samych osób i że zostały trafione takimi samymi kulami.

Z Bogomolec rozmawiał jednakże korespondent "Telegraph" Damien McElroy, według którego nic takiego ona nie mówiła. Powiedziała ona dla brytyjskiej gazety: Osobiście widziałam tylko protestujących. Nie wiem, jakiego rodzaju rany odnieśli wojskowi, do których ciał nie posiadała dostępu.

Za niezbędne uważa ona przeprowadzenie pełnych czynności śledczych przez ekspertów w dziedzinie medycyny sądowej, aby ustalić okoliczności śmierci uczestników Majdanu. Nikt, kto widział jedynie rany, zajmując się leczeniem ofiar, nie może ustalić typu [użytej] broni. Mam nadzieję, że eksperci międzynarodowi i śledczy ukraińscy ustalą, jakiego typu broni użyto, kto brał udział w zabójstwach i jak ich dokonano. Nie mam danych, [które pozwalałyby] dowieść czegokolwiek - stwierdziła Bogomolec. Byłam lekarką, pomagającą w ratowaniu ludzi na placu. Pierwszego dnia było 15 ludzi zabitych przez snajperów. Strzelano do nich bezpośrednio w serce, mózg i tętnice. Następnego dnia było ich ponad 40, a 12 umarło mi na rękach.

Bogomolec podkreśla, że nie podziela opinii Paeta, zgodnie z którą za śmierć uczestników Majdanu odpowiadają przywódcy opozycji. Myślę, że coś takiego można powiedzieć wyłącznie w oparciu o fakty - komentuje. - Nie jest właściwe ani dobre tak czynić. Powinno to opierać się o fakty.

pmb

26 lipca:

1684 - Zmarła Elena Cornaro Piscopia, włoska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, która otrzymała stopień naukowy doktora.

1880 - Urodził się Wołodymyr Wynnyczenko, ukraiński polityk lewicowy, pisarz; przewodniczący Sekretariatu Generalnego Ukraińskiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukraińskiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodził się Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powieści "Nowy wspaniały świat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodził się Salvador Allende, współzałożyciel i przywódca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zginął podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchiści i socjaliści zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa pod Brunete.

1944 - Małgorzata Fornalska, ps. Jasia, polska działaczka komunistyczna, więziona w okresie międzywojennym i podczas wojny, została rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliantów pod wodzą Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szkoły – pierwszej w Polsce "Tysiąclatki" w Czeladzi.

1964 - Zmarł Franciszek Trąbalski, działacz socjalistyczny, polityk, poseł na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwalił nowe prawo o związkach zawodowych, znosząc stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstrujący pod Sejmem górnicy wymogli na marszałku Sejmu Włodzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymującej przechodzenie na emeryturę w górnictwie po 25 latach pracy.