Warszawa: W obronie sk這tu Syrena

[2014-10-16 13:06:56]

Oko這 200 os鏏 demonstrowa這 wczoraj w obronie warszawskiego sk這tu Syrena, zagro穎nego licytacj komornicz. Wczoraj komornik mia pojawi si na miejscu aby pokaza nieruchomo嗆 potencjalnym kupcom. Nie zosta jednak wpuszczony przez t逝m skanduj帷y „Komornicy do piwnicy”.

W prote軼ie wzi窸y udzia r騜ne 鈔odowiska, mi璠zy innymi Warszawskie Stowarzyszenie Lokator闚 oraz Og鏊nopolski Zwi您ek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza, korzystaj帷e z pomieszcze na Syrenie. Lokatorzy przypomnieli, 瞠 dzi瘯i dy簑rom prawnym prowadzonym przy Wilczej 30 pomoc uzyska這 co najmniej kilkaset os鏏 z reprywatyzowanych budynk闚.

Wypowiadali si mieszka鎍y innych, reprywatyzowanych kamienic, mi璠zy innymi w ul. Wilczej. Jednym z m闚c闚 by mieszkaniec lokalu socjalnego, kt鏎emu, wraz z 穎n, miasto przyzna這 lokal do kt鏎ego nie mo積a nawet wstawi pralki. Wszyscy podkre郵ali, 瞠 sytuacja Syreny nie jest odosobnionym przypadkiem.

Przedstawiciele OZZ IP m闚ili z kolei o solidarno軼i pracowniczej oraz przeciwstawieniu si neoliberalnemu dogmatowi, uznaj帷emu, 瞠 w豉sno嗆 jest wa積iejsza ni sytuacja ludzi.

Mieszka鎍y sk這tu wyg這sili o鈍iadczenie, w kt鏎ym t逝macz dlaczego zaj瘭i pustostan i 瞠 by這 to wynikiem braku dost瘼u do tanich mieszka czynszowych. Zwr鏂ili uwag, 瞠 system stwarza sytuacj, w kt鏎ej ludzie m這dzi chc帷 mie dach nad g這w musz bra wieloletnie kredyty mieszkaniowe.
Podczas demonstracji wyst徙i豉 grupa b瑿niarzy, 酥iewano r闚nie piosenki. Rozwini皻e zosta造 transparenty „Syrena znaczy walka” oraz „Stop grabie篡 miasta”.

Kolektyw Syrena zapowiedzia kolejne wydarzeni zwi您ane z obron sk這tu. Dzi o godzinie 18.30 ma si odby spotkanie o spo貫cznym wymiarze historii, a w pi徠ek o 11.30 pikieta przed s康em przy ul. Marsza趾owskiej 82, podczas s康owej licytacji budynku.

Przedmiotem licytacji jest po這wa udzia堯w w budynku. W豉軼iciel kamienicy, kt鏎y wcze郾iej doprowadzi do eksmisji lokator闚 komunalnych nie uregulowa op豉t i zad逝篡 j na oko這 200 tysi璚y z這tych. Nast瘼nie porzuci budynek, kt鏎y w roku 2011 zaj瘭i sk這tersi.

Sk這tersi zwracaj uwag, 瞠 zad逝穎ny budynek mog這by z powrotem przej望 miasto.

Micha Warecki

(fot. Przychodnia Sk這t)

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

19 czerwca:

1782 - Urodzi si Hugues-F幨icit-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksi康z; rzecznik odnowy Ko軼io豉 katolickiego, teoretyk socjalizmu chrze軼ija雟kiego, zwolennik rewolucji spo貫cznej, 1841 zerwa z Ko軼io貫m i po鈍i璚i si polityce.

1790 - Zniesienie tytu堯w i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Pocz徠ek masowych strajk闚 protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjn wi瘯szo嗆 sejmow nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcj prowadzi造 PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszo軼i narodowych.

1937 - Julian Leszczy雟ki-Le雟ki, sekretarz generalny KPP, cz這nek prezydium Komitetu Wykonawczego Mi璠zynarod闚ki Komunistycznej, uczestnik rewolucji pa寮ziernikowej na wezwanie Stalina przybywa z Pary瘸 do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodzi豉 si Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister 鈔odowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rz康zie G顤ana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zako鎍zy si dwutygodniowy strajk g鏎nik闚 ukrai雟kich, kt鏎y obj掖 ponad 1 mln pracownik闚 w 214 kopalniach w璕la.

2007 - Piel璕niarki rozpocz窸y protest pod Kancelari Prezesa Rady Ministr闚. Cztery z nich zacz窸y okupowa budynek, co doprowadzi這 do powstania Bia貫go Miasteczka.