Grecja: Syriza powiększyła społeczne poparcie

[2015-02-14 14:04:57]

Poparcie dla rządzącej lewicowej Syrizy wzrosło do 45,4 proc. (w wyborach koalicja ta otrzymała 36,3 proc.). Jej konserwatywnego koalicyjnego partnera Niezależnych Greków popiera tyle samo, ile w styczniowym głosowaniu - 4,7 proc.

Spadło poparcie dla największej partii opozycyjnej – rządzącej do 25 stycznia Nowej Demokracji, z 27,8 proc. uzyskanych w wyborach do 18,4 proc.

Pozostałe partie uzyskały następujące poparcie (w nawiasach – wynik wyborczy): Złoty Świt (skrajna prawica) – 4,7 proc. (6,3), To Potami (partia centrowa) – 4,6 proc. (6,0), Komunistyczna Partia Grecji – 4,8 proc. (5,5) , PASOK (socjaldemokraci) – 2,8 proc. (4,7), centrolewicowy Ruch Demokratycznych Socjalistów – 2,0 proc (2,5).

Łącznie aż 9,4 proc. stanowili niezdecydowani i deklarujący, że nie będą głosować.

Telefoniczne badanie opinii publicznej przeprowadzono w dniach 12-13 lutego na próbie 1005 Greczynek i Greków przez firmę Marc dla Alpha TV.

jkl

6 sierpnia:

1894 - Pogrzeb Jana Ledera w Warszawie przeobraził się w potężną demonstrację polityczną, w której wzięło udział kilka tysięcy robotników.

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2001 - Zmarł Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,