Kraków: Koczowisko bezdomnych w... reklamie

[2015-06-03 19:18:47]

W gigantycznej reklamie stojącej w centrum Krakowa mieszkają ludzie - poinformowały dziś za stroną antygencja.pl niemal wszystkie krakowskie media.

Należący do firmy Braughman Group Media nośnik znajduje się niedaleko Wisły, na terenie dzielnicy Dębniki, w pobliżu dawnego Hotelu Forum. Mieszkańcom osiedla Podwawelskiego przesłania widok na Wawel, a kierowcom jadącym w stronę Starego Miasta - oddane niedawno do użytku reprezentacyjne Międzynarodowe Centrum Konferencyjne ICE.

Gigantyczny billboard ma 20 metrów wysokości i 25 metrów szerokości. Jego podstawę stanowi kryta brezentem betonowo-żelazna konstrukcja.

Sprawa tej reklamy ciągnie się w Krakowie od 2012. Zdaniem miasta jej właściciel wzniósł konstrukcję bez stosownej zgody. Okolica jest objęta planem miejscowym, który nie pozwala na tego typu konstrukcje. Nadzór budowlany nakazał więc rozbiórkę nośnika, ale Braughman odwołał się od tej decyzji.

W niedzielę krytyczna wobec nachalnej reklamy strona antygencja.pl poinformowała, że "w gigantycznym nośniku mieszkają ludzie!" i zaapelowała do mediów i aktywistów o zainteresowanie się tematem. We wtorek i środę rzecz nagłośniło kilka krakowskich gazet, rozgłośni radiowych i portali internetowych. Pytani przez dziennikarzy przedstawiciele władz miasta mówią, że walczą o likwidację nośnika, a jednocześnie zapewniają, że nie mają powodów, by usuwać spod nielegalnej reklamy jej obecnych lokatorów.

Zdaniem nadzoru budowlanego od lutego br. toczy się postępowanie egzekucyjne odnośnie rozbiórki nośnika. Miasto czeka na jego rezultat. - Jeśli postępowanie zakończy się pozytywnie dla właściciela nośnika, to zapłacimy odszkodowanie. Na razie więc czekamy. Co możemy więcej? Prawo jest niedoskonałe - wyjaśnił w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" Filip Szatanik z biura prasowego magistratu.

Z kolei rzecznik Straży Miejskiej Marek Anioł mówi, że strażnicy byli na miejscu i rozmawiali z bezdomnymi, próbując przekonać ich, by przenieśli się do noclegowni. Ci jednak odmówili mówiąc, że w reklamie jest im wygodnie. Władze miasta zapewniają, że bezdomnych "eksmitować" nie zamierzają.

Fot: Antygencja / Jakub Włodek (antygencja.pl)

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.