Blisko 30% m這dych ludzi pracuje w weekendy

[2018-04-05 22:47:42]

Zgodnie z nowymi danymi Europejskiego Urz璠u Statystycznego 29,6% m這dych pracownik闚 w UE (w wieku od 15 do 34 lat) w 2016 roku regularnie pracowa這 w weekendy.

Najwy窺zy odsetek m這dych os鏏 pracuj帷ych w weekendy by w Grecji – 47,5%, w Holandii – 40,7%, we W這szech – 40,5% i w Irlandii – 40,3%. Najmniej m這dych ludzi pracuj帷ych w weekendy by這 na W璕rzech – 11%, w Portugalii – 12,2%, w Polsce – 13% i w Chorwacji – 17,6%.

W tym samym raporcie Eurostat zapyta, jaki w 2016 roku by odsetek m這dych pracownik闚, kt鏎ych tygodniowy czas pracy w g堯wnym zawodzie przekracza 49 godzin. W ca貫j UE takich os鏏 jest 7,1%. Najwi璚ej os鏏 z tak d逝gim czasem pracy by這 w Grecji – 14,9%, Wielkiej Brytanii – 12,2% oraz w Polsce i na Cyprze – po 10,9%. Najni窺zy odsetek m這dych ludzi d逝go pracuj帷ych by na Litwie – 1,3%, na υtwie – 2,1%, w Holandii – 2,3% oraz w Szwecji i Bu貪arii – po 2,4%.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora zosta zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przyw鏚ca jakobin闚.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnowa z funkcji, nie godz帷 si ze zmian stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosj Radzieck.

1942 - W Warszawie aresztowany zosta przewodnicz帷y KC Polskich Socjalist闚, H. Wachowicz. Jego funkcj obj掖 W. Markowski.

1942 - Powo豉no 砰dowsk Organizacj Bojow.

1944 - W lasach go軼ieradowskich zgin窸a w walce z hitlerowcami Wac豉wa Marek, w堯kienniczka, dzia豉czka KPP, sekretarz 5 Okr璕u PPR.

1954 - Urodzi si Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przyw鏚ca rewolucji boliwaria雟kiej.

1957 - Powsta豉 Mi璠zynarod闚ka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mog豉 powsta po podpisaniu deklaracji przez 15 os鏏.

1990 - Powsta豉 Solidarno嗆 Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekszta販i豉 si w Uni Pracy.

1990 - Postkomuni軼i zdobyli 85% g這s闚 w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA og這si豉 zako鎍zenie walki zbrojnej.