Pracownicy handlu chwalą wolne niedziele, ale wolą wyższe płace

[2018-11-20 17:57:20]

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono 27-28 października w różnych sieciach handlowych w 36 polskich miastach na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Łącznie wśród pracowników handlu 71% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 25% wyraziło przeciwną opinię. Jednocześnie 76% badanych kasjerów i kasjerek zadeklarowało, że ma więcej czasu dla siebie, rodziny i znajomych.

Znacznie bardziej zróżnicowane padły odpowiedzi na pytanie, „czy praca w niedzielę ci pasuje”. „Nie” i „zdecydowanie nie” odpowiedziało 50% badanych, ale aż 46% respondentów odpowiedziało pozytywnie. Na pytanie, czy praca w niedzielę wiąże się z mniejszymi zarobkami negatywnie odpowiedziało 62% badanych, a pozytywnie 28%.

Okazuje się natomiast, że aż 54% respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 39% respondentów.

9 maja:

1907 - Na stokach Cytadeli warszawskiej został stracony Henryk Baron, członek OB PPS.

1943 - W Auschwitz zginęła Danielle Casanova, francuska działaczka komunistyczna, współzałożycielka Jeunes Filles de France, działaczka ruchu oporu (Resistance).

1945 - Dowództwo niemieckie podpisało akt uroczystej kapitulacji przed ZSRR.

1960 - Amerykańskie apteki rozpoczęły sprzedaż pierwszej na świecie tabletki antykoncepcyjnej – Enovidu.

1987 - W Lesie Kabackim pod Warszawą miała miejsce największa katastrofa lotnicza w dziejach Polski - zginęły 183 osoby.

2013 - W Warszawie zmarł Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

2016 - Werner Faymann (SPÖ) ustąpił ze stanowiska kanclerza Austrii.