Stopa bezrobocia wynosi 5,7%

[2018-11-28 13:34:54]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w październiku 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec października stopa bezrobocia wyniosła 5,7% i w porównaniu do października 2017 r. spadła o 0,9 pkt. proc., a w porównaniu do września 2018 r. nie zmieniła się.

W urzędach pracy na koniec października zarejestrowanych było 937,3 tys. bezrobotnych, czyli o 132,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 10,1 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W październiku bez prawa do zasiłku było 85,4% bezrobotnych, czyli o 0,5 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,9%, kujawsko-pomorskim – 8,5%, podkarpackim – 8,4%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,1%, śląskie – 4,3% i małopolskie – 4,6%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,1%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,6% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 18,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,2%, powiecie wolsztyńskim oraz powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – po 1,4%.

Piotr Szumlewicz

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.