Słowacja: Pierwsza tura wyborów prezydenckich. Wygrana Zuzany Čaputovej

[2019-03-17 08:09:30]

Zuzana Čaputová wygrała pierwszą turę wyborów prezydenckich na Słowacji - poinformował po przeliczeniu wszystkich głosów Urząd Statystyczny. Otrzymała ona 40,57 proc. głosów i drugiej turze zmierzy się z Marošem Šefčovičem, którego poparło 18,66 proc. wyborców.

Trzecie i czwarte miejsce zajęli skrajnie prawicowi kandydaci. Sędzia Sądu Najwyższego i jego były przewodniczący Štefan Harabin zdobył 14,34 proc. głosów, a lidera antyeuropejskiej i antymigranckiej Partii Ludowej Nasza Słowacja poparło Marian Kotleba - 10,39 proc.

Čaputová wygrała aż w 71 okręgach, Šefčovič w siedmiu, w północnej części kraju, zaś Harabin w jednym (Svidnik).

Frekwencja wyniosła 48,74 proc. Druga tura wyborów prezydenckich odbędzie się 30 marca.

Čaputová, prawniczka, wiceprzewodnicząca pozaparlamentarnej liberalnej partii Progresywna Słowacja, podziękowała swoim wyborcom nie tylko w języku słowackim, ale także w językach głównych mniejszości narodowych i etnicznych na Słowacji: po węgiersku, rusińsku i romsku.

O swoim konkurencie w drugiej turze powiedziała, że reprezentuje inne polityczne ugrupowanie, inne poglądy i rozwiązania. Uważam go za polityka, który w zasadzie trzyma się faktów – powiedziała Čaputová i dodała, że cieszy się, że nie będą musieli walczyć z ekstremą.

Podkreśliła, że chciałaby dotrzeć także do wyborców Štefana Harabina. Łączy nas podobna diagnoza stanu społeczeństwa. Ich wybory często są wynikiem niezadowolenia i frustracji. Na poziomie przyczyn i diagnozy może być miedzy nami znak równości, ale postaram się zaproponować im inne rozwiązania – mówiła.

Zapowiedziała, że przed drugą turą nie zamierza zmieniać strategii. Moją strategią była dotąd szczerość i autentyzm - podkreśliła i dodała, że działa w sposób, który nie polaryzuje a łączy.

Maroš Šefčovič, niezależny kandydat popierany przez socjaldemokratyczną partię SMER-SD wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, podsumowując pierwszą i zapowiadając kampanię przed drugą turą, powiedział, że nie zamierza walczyć ze złem (co deklarowała Čaputová) i nie chce dzielić ludzi na dobrych i złych.

Od jutra zaczynamy od nowa. Zrobię wszystko, aby dotrzeć do większości wyborców i zostać prezydentem – zapowiedział Przekonywał, że chce być prezydentem z ludzką twarzą i dotrzeć do wyborców silnym programem socjalnym oraz podkreślaniem tradycyjnych wartości chrześcijańskich.

To, co będziecie ode mnie słyszeć w nadchodzących dniach, to podkreślanie, jakim krajem Słowacja będzie, jak się będzie rozwijać - powiedział Šefčovič.

Podkreślano, że łączny wynik skrajnie prawicowych kandydatów jest lepszy od rezultatu Šefčoviča, ale mimo zbliżonych elektoratów, kandydaci ci nie porozumieli się.

Podczas nocy wyborczej Harabin zarzucił Kotlebie, że dzięki niemu do drugiej tury dostał się Šefčovič. Zwyciężyły likwidacja tradycyjnej rodziny, bazy i obce wojska na terenie Słowacji i w zasadzie zanik państwa – mówił Harabin, zapowiadając, że wygra kolejne wybory prezydenckie.

wch

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.