Włochy: Osłabiony Di Maio zostaje, zwycięski Salvini izolowany

[2019-06-02 10:12:22]

Lider Ruchu 5 Gwiazd Luigi Di Maio po nieudanych wyborach do Parlamentu Europejskiego postanowił poddać swoje przywództwo pod głosowanie jego członków.

R5G zajął we wspomnianych wyborach dopiero trzecie miejsce, pokonany przez Ligę wicepremiera Matteo Salviniego oraz centrolewicową Partię Demokratyczną Nicoli Zingarettiego. Procedura głosowania została przeprowadzona za pośrednictwem wewnątrzpartyjnej platformy internetowej Rousseau. Wynik plebiscytu wypadł pomyślnie dla aktualnego przywódcy. Opowiedziało się za nim 80 proc. spośród 56.127 osób biorących udział w głosowaniu.

Po ogłoszeniu rezultatu Di Maio zapowiedział „poważną reorganizację” partii. Jak na razie wiadomo jedynie, że zamierza skupić się na zmianach dotyczących m. in. gospodarki, środowiska, ulepszania komunikacji oraz szeroko rozumianej modernizacji kraju. Lidera R5G czeka seria spotkań z obywatelami w prawie wszystkich włoskich regionach, podczas których polityk będzie szukał pomysłów i inspiracji na przezwyciężenie kryzysu.

Tymczasem okazało się, że ani Partia Brexit, ani węgierski Fidesz nie przystąpią do budowanej przez Salviniego koalicji w Parlamencie Europejskim. Nigel Farage rozważy ofertę tylko wówczas, gdy jego ugrupowaniu nie uda znaleźć się innej frakcji. Tymczasem szef sztabu węgierskiego premiera Victora Orbána oznajmił, iż nie widzi większych szans na współpracę z liderem Ligi.

wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna (PS) wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.