IFJ: Dziennikarze potępiają naklejki Gazety Polskiej

[2019-07-25 18:29:51]

Skandal wokół homofobicznych naklejek Gazety Polskiej odbija się coraz szerszym echem na świecie. Głos w tej sprawie zabrała Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy (International Federation of Journalists – IFJ).

W specjalnym oświadczeniu Federacja pisze, że „naklejki Gazety Polskiej są pogwałceniem zasad Globalnej Karty Etyki dla Dziennikarzy IFJ”.

Artykuł 9 Karty głosi, że  „Dziennikarze powinni gwarantować, aby rozpowszechnianie informacji czy opinii nie przyczyniało się do [szerszenia] nienawiści lub uprzedzeń i powinni robić wszystko co w ich mocy by nie przyczyniać się do szerzenia dyskryminacji”.

Federacja przypomina, że Polska to „kraj w którym mowa nienawiści przeciwko społeczności LGBT narasta, w szczególności ze strony rządzącej partii Prawo i Sprawiedliwość, mocno popieranej przez Gazetę Polską”.

Anthony Bellanger, Sekretarz Generalny IFJ powiedział: „Potępiamy z całą energią nieodpowiedzialne zachowanie Gazety Polskiej, które napędza nienawiść w stosunku do społeczności LGBT. Nakłaniamy ich by porzucili swoje plany i przestali wzywać do przemocy wobec osób LGBT”.

Działająca od 1926 roku Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy reprezentuje ponad 600 tysięcy dziennikarzy ze 187 związków i stowarzyszeń dziennikarskich w 140 krajach. W Polsce należy do niej Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej.

Polska sekcja Federacji także opublikowała stanowisko w tej sprawie. W oświadczeniu zatytułowanym "Naklejki Pogardy", Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej pisze: „Publikacja naklejek anty-LGBT przez Gazetę Polską, finansowaną w znacznej części z pieniędzy podatników, jest złamaniem wszelkich zasad etyki dziennikarskiej i stawia zespół redakcyjny poza nawiasem dziennikarskiej społeczności. Naklejki są wyrazem pogardy dla ludzi, którzy są pomijani z racji na swe orientacje seksualne. Takie akcje gazety zasługują na potępienie. Naruszane jest prawo obowiązujące w Polsce, wykluczające ludzi o odmiennych poglądach i preferencjach. SDRP potępia tego rodzaju działalność, sprzeciwia się promowaniu aktów wykluczenia i przemocy wobec innych.”

Publikacja naklejek przez Gazetę Polską zbiegła się z pierwszą w Białymstoku Paradą Równości. Pokojowy marsz w którym brało udział wiele rodzin i młodzieży został brutalnie zaatakowany przez bandy agresywnych chuliganów z prawicy. Pobita przez "prawdziwych patriotów" została między innymi 14 letnia dziewczynka, tylko dlatego, że szła w Marszu czy 15 letni chłopak, tylko dlatego, że miał kolorowe włosy. W kierunku uczestników Marszu poleciały petardy, butelki i kamienie. Prawicowcy zaatakowali też policjantów ochraniających Marsz.

Bartłomiej Zindulski

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.