Poczta Polska zwalnia dyscyplinarnie lidera WZZPP

[2019-10-08 01:22:38]

Przewodniczący Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty, Piotr Moniuszko został zwolniony dyscyplinarnie przez zarząd Poczty Polskiej. Stało się tak, chociaż WZZPP negatywnie odniósł się do zwolnienia swojego lidera, któremu wcześniej związek dał ochronę związkową. Pracodawca jednak ją zlekceważył.

W piśmie wręczonym Moniuszce przez zarząd firmy czytamy, że związkowiec ciężko naruszył podstawowe obowiązki pracownicze poprzez rozpowszechnienie na Facebooku przypuszczenia, że Poczta Polska S.A. może w najbliższych miesiącach ogłosić upadłość. Pracodawca pisze też do Moniuszki, że wielokrotnie w przeszłości, również w ostatnim okresie, podawał pan do publicznej wiadomości informacje godzące w Spółkę jako przedsiębiorcy i pracodawcy (liczne publikacje prasowe, w których wypowiada się Pan na temat warunków zatrudnienia w Poczcie polskiej S.A.). Zarząd firmy zwolnił lidera WZZPP, chociaż uprzednio zgodził się na spotkanie z nim w dniu 9 października.

WZZPP to jeden z pierwszych związków, który przystąpił do nowej centrali związkowej, Związkowej Alternatywy. W ciągu ostatnich tygodni związkowcy z WZZPP domagali się stworzenia nowego układu zbiorowego w firmie i walki z nieprawidłowościami, w tym niezgodnymi z ustawą o związkach zawodowych przywilejami największych zakładowych organizacji z OPZZ i Solidarności.

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1911 - Rewolucja meksykańska: zwycięstwo chłopskiej partyzantki Emiliana Zapaty nad wojskiem federalnym w bitwie o Cuautla.

1912 - W Warszawie zmarł Bolesław Prus, wybitny polski pisarz, prozaik, nowelista i publicysta okresu pozytywizmu, współtwórca polskiego realizmu, kronikarz Warszawy, myśliciel i popularyzator wiedzy, działacz społeczny, propagator turystyki.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.