Poczta Polska zwalnia dyscyplinarnie lidera WZZPP

[2019-10-08 01:22:38]

Przewodniczący Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty, Piotr Moniuszko został zwolniony dyscyplinarnie przez zarząd Poczty Polskiej. Stało się tak, chociaż WZZPP negatywnie odniósł się do zwolnienia swojego lidera, któremu wcześniej związek dał ochronę związkową. Pracodawca jednak ją zlekceważył.

W piśmie wręczonym Moniuszce przez zarząd firmy czytamy, że związkowiec ciężko naruszył podstawowe obowiązki pracownicze poprzez rozpowszechnienie na Facebooku przypuszczenia, że Poczta Polska S.A. może w najbliższych miesiącach ogłosić upadłość. Pracodawca pisze też do Moniuszki, że wielokrotnie w przeszłości, również w ostatnim okresie, podawał pan do publicznej wiadomości informacje godzące w Spółkę jako przedsiębiorcy i pracodawcy (liczne publikacje prasowe, w których wypowiada się Pan na temat warunków zatrudnienia w Poczcie polskiej S.A.). Zarząd firmy zwolnił lidera WZZPP, chociaż uprzednio zgodził się na spotkanie z nim w dniu 9 października.

WZZPP to jeden z pierwszych związków, który przystąpił do nowej centrali związkowej, Związkowej Alternatywy. W ciągu ostatnich tygodni związkowcy z WZZPP domagali się stworzenia nowego układu zbiorowego w firmie i walki z nieprawidłowościami, w tym niezgodnymi z ustawą o związkach zawodowych przywilejami największych zakładowych organizacji z OPZZ i Solidarności.

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.