25 lat "Bez Dogmatu"!

[2019-10-13 12:44:24]

Właśnie ukazał się 120. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". W najnowszym, jubileuszowym wydaniu proponujemy naszym Czytelniczkom i Czytelnikom wspólną podróż w czasie, czyli przegląd tekstów z dwóch pierwszych dekad działalności pisma.

W dziale zatytułowanym Bez boga przypominamy tekst Bohdana Chwedeńczuka analizujący chrześcijański konstrukt śmierci i przedstawiający powody, dla których religijny projekt jej pokonania poniósł klęskę; artykuł Piotra Rymarczyka udowadniający, że można być antyreligijnym agnostykiem i jednocześnie posiadać skłonność do mistycyzmu; a także tekst Barbary Stanosz – choć sprzed trzynastu lat, to dziś bardziej aktualny niż kiedykolwiek – polemizujący z opinią, że nazywanie Polski państwem wyznaniowym jest nadużyciem czy wręcz błędem.

W dziale Bez ojczyzny znajdą Państwo m.in. artykuł Tomasza Żukowskiego, w którym autor dzieli się swoimi wrażeniami z wycieczki po Muzeum Powstania Warszawskiego i konfrontuje wizję narodowego zrywu przedstawioną przez muzealników z codziennością powstania widzianą oczami ludności cywilnej, oraz tekst Anny Zawadzkiej Sprawa Janickiej?, który pokazuje, z jakim niebezpieczeństwem wiążą się w Polsce wszelkie próby dekonstrukcji mitów narodowych.

Z kolei w części zatytułowanej O równość i rewolucję prezentujemy m.in. tekst Teresy Święćkowskiej omawiający przyczyny wyzysku kobiet w globalnym sektorze pracy domowej, analizę autobiografii żon i córek polityków autorstwa Agnieszki Mrozik, jak również felieton Piotra Szumlewicza pod wiele mówiącym tytułem Mdłości.

Oczywiście numer jubileuszowy nie mógłby się obejść bez garści wspomnień i podsumowań, dlatego zachęcamy do lektury tekstu Krzysztofa Lubczyńskiego Moje "Bez Dogmatu", w którym autor wraca pamięcią do początków swojej współpracy z pismem.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

25 stycznia:

1901 - Zmarł Prosper Lissagaray, francuski dziennikarz, uczestnik Komuny Paryskiej, założyciel i wydawca "La Bataille", autor "Historii Komuny Paryskiej".

1933 - Urodziła się Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.

1949 - Powołano do życia Radę Wzajemnej Pomocy Gospodarczej (RWPG).

1993 - Nowym premierem Danii został socjaldemokrata Poul Nyrup Rasmussen.

2005 - Zmarł Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

2009 - Ponad 62% spośród głosujących w referendum obywateli Boliwii opowiedziało się za przyjęciem nowej konstytucji.

2011 - Rozpoczęła się rewolucja w Egipcie.

2015 - SYRIZA wygrała przedterminowe wybory parlamentarne w Grecji, uzyskując 36,3% poparcia.