25 lat "Bez Dogmatu"!

[2019-10-13 12:44:24]

Właśnie ukazał się 120. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". W najnowszym, jubileuszowym wydaniu proponujemy naszym Czytelniczkom i Czytelnikom wspólną podróż w czasie, czyli przegląd tekstów z dwóch pierwszych dekad działalności pisma.

W dziale zatytułowanym Bez boga przypominamy tekst Bohdana Chwedeńczuka analizujący chrześcijański konstrukt śmierci i przedstawiający powody, dla których religijny projekt jej pokonania poniósł klęskę; artykuł Piotra Rymarczyka udowadniający, że można być antyreligijnym agnostykiem i jednocześnie posiadać skłonność do mistycyzmu; a także tekst Barbary Stanosz – choć sprzed trzynastu lat, to dziś bardziej aktualny niż kiedykolwiek – polemizujący z opinią, że nazywanie Polski państwem wyznaniowym jest nadużyciem czy wręcz błędem.

W dziale Bez ojczyzny znajdą Państwo m.in. artykuł Tomasza Żukowskiego, w którym autor dzieli się swoimi wrażeniami z wycieczki po Muzeum Powstania Warszawskiego i konfrontuje wizję narodowego zrywu przedstawioną przez muzealników z codziennością powstania widzianą oczami ludności cywilnej, oraz tekst Anny Zawadzkiej Sprawa Janickiej?, który pokazuje, z jakim niebezpieczeństwem wiążą się w Polsce wszelkie próby dekonstrukcji mitów narodowych.

Z kolei w części zatytułowanej O równość i rewolucję prezentujemy m.in. tekst Teresy Święćkowskiej omawiający przyczyny wyzysku kobiet w globalnym sektorze pracy domowej, analizę autobiografii żon i córek polityków autorstwa Agnieszki Mrozik, jak również felieton Piotra Szumlewicza pod wiele mówiącym tytułem Mdłości.

Oczywiście numer jubileuszowy nie mógłby się obejść bez garści wspomnień i podsumowań, dlatego zachęcamy do lektury tekstu Krzysztofa Lubczyńskiego Moje "Bez Dogmatu", w którym autor wraca pamięcią do początków swojej współpracy z pismem.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.