Wciąż szybki wzrost cen

[2019-10-16 00:14:08]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2019 roku. W stosunku do września 2018 roku ceny wzrosły o 2,6% (nie zmieniły się w stosunku do sierpnia bieżącego roku).

We wrześniu ceny usług były o 4,8% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,3%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,3%, a samej żywności aż o 6,8%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,2%, edukacji – o 4,4%, zdrowia – o 3,9%,. Najbardziej spadły ceny transportu – o 1,7%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił bardzo wysoki wzrost cen warzyw – o 23,9%, cukru – o 23,4%, mięsa wieprzowego – o 12,9% i pieczywa i mąki – po 8,4%, owoców – 8,1%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 29,9%.

Piotr Szumlewicz

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.