Brazylia: Lula na wolności

[2019-11-10 17:37:34]

Dzięki orzeczeniu Sądu Najwyższego były prezydent Luiz Inacio Lula da Silva mógł opuścić więzienie. Przepisy Kodeksu karnego, na podstawie których skazany trafiał do więzienia po odrzuceniu pierwszej apelacji, są niezgodne z Konstytucją - orzekł brazylijski Sąd Najwyższy.

Za przywróceniem wcześniejszych przepisów, zgodnie z którymi odbywanie kary więzienia mogło zaczynać się dopiero po wyczerpaniu wszystkich możliwości odwoławczych, jakie prawo gwarantuje skazanemu, opowiedziało się sześciu z 11 sędziów brazylijskiego trybunału. Pozostali byli przeciwni. Orzeczenie sądu może doprowadzić do wypuszczenia na wolność pozostałych 4895 skazanych za korupcję więźniów.

Były prezydent został skazany na osiem lat i dziesięć miesięcy pozbawienia wolności. Oskarżono go o przyjęcie łapówki od jednej z firm budowlanych w zamian za ułatwienie dostępu do intratnych kontraktów. Spędził za kratami ponad 18 miesięcy.

Opuszczającego więzienie w Kurytybie Lulę powitał w piątek tłum jego zwolenników. Nie sądziłem, że będę mógł dziś rozmawiać z kobietami i mężczyznami, którzy przez te 580 dni wykrzykiwali tu „dzień dobry” i „dobranoc” niezależnie od tego czy padało czy było 40 stopni – powiedział. Przyrzekł, że dowiedzie swojej niewinności.

wch

fot. Ricardo Stuckert

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.