Związkowa Alternatywa apeluje do premiera o interwencję w Portach Lotniczych

[2019-12-13 13:22:23]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa nie ustaje w walce z patologiami w Państwowych Portach Lotniczych i w dążeniu do odwołania prezesa Państwowych Portów Lotniczych, Mariusza Szpikowskiego.

12 grudnie bieżącego roku przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz przesłał pismo do premiera, Mateusza Morawieckiego z apelem o podjęcie pilnych działań naprawczych w firmie.

„Apelujemy do Pana o interwencję w sprawie bulwersującego bezprawia w Państwowych Portach Lotniczych i bezkarności prezesa firmy, Mariusza Szpikowskiego. Wielokrotnie obiecywał Pan wdrożenie najwyższych standardów odnośnie funkcjonowania spółek zarządzanych przez państwo, profesjonalizm i dialog z pracownikami, odejście od kolesiostwa i partyjniactwa, walkę z niejasnymi układami, troskę o przestrzeganie prawa” – pisze przewodniczący Związkowej Alternatywy.

W opinii związkowców działalność Szpikowskiego stanowi jednak zaprzeczenie ideałów deklarowanych przez rząd i kompromituje polskie państwo. „Odkąd Szpikowski został prezesem Państwowych Portów Lotniczych, nastąpił olbrzymi wzrost zwolnień dyscyplinarnych, które objęły wysokiej klasy ekspertów i fachowców. Z masowych zwolnień prezes uczynił sposób zarządzania przedsiębiorstwem. Szpikowski od początku swoich rządów lekceważy też dialog społeczny, dyskryminując i zastraszając nieposłuszne mu związki zawodowe. Kilka tygodni temu bez konsultacji z zakładowymi organizacjami związkowymi prezes wręczył wypowiedzenia zmieniające ponad 90% pracowników, narażając Lotnisko Okęcie na całkowity paraliż. Przede wszystkim zaś dziś wiemy, że już ponad dwa lata temu Urząd Lotnictwa Cywilnego przygotował raport, w którym zawarł informacje o poważnych nieprawidłowościach w funkcjonowaniu Lotniska Okęcie, za które odpowiadał właśnie Mariusz Szpikowski. Wkrótce potem jeden egzemplarz raportu został wykradziony przez Szpikowskiego z biura ówczesnego Kierownika Odpowiedzialnego, Andrzeja Ilkowa, zaś drugi jego egzemplarz został zabrany przez agentów Centralnego Biura Antykorupcyjnego z siedziby Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Do dziś CBA nie wyjaśniło, jakim prawem jego agenci włamali się do państwowego urzędu i dlaczego wynieśli materiały obciążające prezesa PPL. Jest to bulwersujący przykład nadużycia uprawnień przez CBA, a zarazem dowód na niedopuszczalne wykorzystywanie służb specjalnych przez prezesa spółki państwowej” – czytamy w piśmie do Prezesa Rady Ministrów.

W podsumowaniu listu Szumlewicz porównuje Szpikowskiego do Banasia i domaga się jego dymisji. „Zarzuty spoczywające na Mariuszu Szpikowskim są równie poważne jak na prezesie Najwyższej Izby Kontroli, Marianie Banasiu. Rozumiemy, że nie ma Pan uprawnień, aby w trybie pilnym odwołać prezesa NIK, ale prezesa PPL, podobnie jak osoby odpowiedzialne za funkcjonowanie CBA, może Pan zdymisjonować błyskawicznie” – czytamy w podsumowaniu pisma.

Tymczasem trwa sprawa sądowa o naruszenie dóbr osobistych firmy. Szpikowski pozwał Szumlewicza i dziennikarzy portalu strajk.eu za nagłaśnianie patologii w firmie, w tym szczególnie tych dotyczących łamania praw pracowniczych. Szpikowski uważa, że przewodniczący mazowieckiego OPZZ rozpowszechniał nieprawdziwe informacje dotyczące PPL, działalności firmy, jej relacji ze związkami i pracownikami oraz systemu zatrudniania pracowników. Zdaniem Szumlewicza pozew jest częścią antypracowniczej polityki prezesa, a jego celem jest zastraszenie krytycznych związkowców i dziennikarzy PPL w ramach zadośćuczynienia będzie domagać się publikacji przeprosin w ogólnopolskich dziennikach oraz wnosi o zasądzenie sumy pieniężnej na cel społeczny: 20 000 zł na rzecz Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt „Na Paluchu”.

Ostatnie posiedzenie sądu odbyło 12 grudnia i zeznawali na nim dwaj świadkowie prezesa. Kolejne posiedzenie odbędzie się 27 kwietnia i będzie na nim zeznawał pierwszy świadek strony związkowej, przewodniczący Związku Zawodowego Pracowników Lotnictwa Cywilnego Marek Żuk.

AM

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.