Związkowa Alternatywa apeluje do prezydenta o interwencję na Poczcie Polskiej

[2019-12-20 02:02:40]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zwrócił się do prezydenta RP, Andrzeja Dudy z apelem o interwencję w sprawie zwolnionego dyscyplinarnie Piotra Moniuszki, związkowca, wieloletniego pracownika Poczty Polskiej, ojca samotnie wychowującego jedenastoletnie dziecko.

Związkowcy zarzucają obozowi rządzącemu zakłamanie. „Prawo i Sprawiedliwość w kampanii deklarowało, że poprawi sytuację na rynku pracy, a zarazem wesprze rodzinę. Niestety w praktyce często tak się nie dzieje, a prezesi państwowych spółek brutalnie krzywdzą pracowników, pozbawiają ich pracy, a zarazem podstawowego dochodu dla nich i ich rodzin, odbierają im poczucie bezpieczeństwa i godności” – czytamy w liście podpisanym przez przewodniczącego związku Piotra Szumlewicza.

„Panie Prezydencie. Liczymy na Pana pilną interwencję i wsparcie na Poczcie Polskiej, gdzie prezes, Przemysław Sypniewski zwolnił dyscyplinarne lidera związkowego, a zarazem ojca samotnie wychowującego jedenastoletnie dziecko, Piotra Moniuszkę. Prezes nie chciał rozmawiać, mediować, dyskutować. Odmówił spotkania z człowiekiem, który poświęcił pracy na Poczcie całe swoje dorosłe życie. Nie wysłuchał głosu związku, do którego należy Moniuszko” – pisze Związkowa Alternatywa.

Związkowcy przypominają, że przyczyną zwolnienia było wyrażone przez Moniuszkę podejrzenie, że Poczta Polska może ogłosić upadłość. Tymczasem kilka tygodni później Centrum Analiz Strategicznych przyznało, że firmie grozi utrata płynności. Mimo to Sypniewski nie przywrócił Moniuszki do pracy. Ponadto, kilka tygodni temu Poczta postanowiła zadać kolejny cios swojemu wieloletniemu pracownikowi. Mianowicie Moniuszko dostał wniosek o eksmisję z domu wynajmowanego od Poczty. „Poczta bez powodu pozbawiła związkowca pracy, a następnie zaczęła naciskać, by opuścił mieszkanie. Związkowiec wciąż mieszka w wynajętym mieszkaniu, ale boi się, że Poczta nie odpuści i razem z synem zostanie wyrzucony na bruk”.

Szumlewicz przypomina, że Związkowa Alternatywa zwracała się już w tej bulwersującej sprawie do zarządu Poczty i odpowiedzialnych ministrów, prosząc o opamiętanie się i elementarną ludzką wrażliwość. Niestety rząd pozostał obojętny na krzywdę związkowca, zasłużonego pracownika i samotnego ojca. Stąd apel do prezydenta. „Liczymy, że dzięki Pana interwencji władza odstąpi od haniebnych działań, przywróci Moniuszkę do pracy i przestanie grozić mu odebraniem mieszkania. Bardzo byśmy chcieli, aby Piotr Moniuszko mógł spędzić spokojne święta z najbliższymi, bez poczucia braku bezpieczeństwa i lęku o najbliższą przyszłość” – podsumowują swoje pismo związkowcy.

AM

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)