Ukazał się nowy numer "Magazynu Dialogu Społecznego Fakty"!

[2020-01-09 21:56:43]

Ukazał się drugi numer „Magazynu Dialogu Społecznego Fakty”. Pismo kilka miesięcy temu zmieniło redaktora naczelnego (został nim Piotr Szumlewicz), szatę graficzną, poruszaną problematykę, grafikę i autorów. Zmieniło też nazwę – wcześniej wychodziło pod nazwą „Magazyn Gospodarczy Fakty”. Dotychczas „Fakty” były pismem gospodarczym, które trafiało głównie do środowisk przedsiębiorców i samorządowców. Po zmianach redakcja chce dotrzeć do szerszego grona czytelników i uczynić magazyn bardziej opiniotwórczym.

W drugim numerze po zmianach trzy główne tematy dotyczą automatyzacji pracy, deficytów polskiej polityki społecznej i łamania praw pracowniczych.

W dziale o automatyzacji pracy nasi autorzy dowodzą, że automatyzacja pracy jest wynikiem decyzji o charakterze politycznym i zależy od siły partnerów społecznych. Na ten temat piszą m.in. Sławomir Czapnik, Jan Zygmuntowski, Piotr Szumlewicz. Jest też wywiad z Tomaszem Płomińskim.

W dziale o polityce społecznej m.in. Beata Siemieniako pokazuje, że sądy w Polsce i na świecie uprzywilejowują ludzi bogatych, a Rafał Bakalarczyk dowodzi, że bilans rządów Prawa i Sprawiedliwości odnośnie polityki społecznej jest mizerny. Przeprowadziliśmy też wywiad z wiceprezesem Polskiego Funduszu Rozwoju, Bartoszem Marczukiem, z którym spieramy się o sensowność Pracowniczych Planów Kapitałowych.

W dziale o rynku pracy m.in. Piotr Moniuszko mówi o patologiach na Poczcie Polskiej, Krystian Kosowski opowiada o bezprawie w warszawskim Mordorze, Marek Szymaniak dowodzi, dlaczego w Polsce nie ma rynku pracownika, a szef Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, Cezary Kaźmierczak mówi, że łatwiej mu porozumieć się ze związkami zawodowymi niż innymi organizacjami pracodawców.

W numerze pojawia się też analiza sytuacji w transporcie lotniczym, w tym autorzy odsłaniają nieprawidłowości w Państwowych Portach Lotniczych, dotyczące prezesa firmy, Mariusza Szpikowskiego. Redakcja pokazuje, jak CBA zabrało papiery obciążające prezesa z Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Jest też wywiad z Renatą Grzywną, była szefową dzialu HR, którą opowiada o mobbingu ze strony Szpikowskiego.

Ponadto w nowym numerze magazynu m.in. Jan Śpiewak komentuje sytuację polityczną po wyborach, a Wojciech Łobodziński tłumaczy, jakie są ich skutki dla związków zawodowych. Jest też omówienie niedawnego wyroku Trybunału Konstytucyjnego, który orzekł, że długi szpitali nie mogą obciążać samorządów, lecz odpowiadają za nie ministerstwo i NFZ.

Wydawcą pisma jest Maxmedia, a partnerem merytorycznym Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa.

Pismo można kupić między innymi w empikach. Redakcja wkrótce planuje rozszerzyć działalność o organizację debat i konferencji, rozwinięcie strony internetowej i nagrania video.

AM

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.