Robert Biedroń kandydatem parlamentarnej lewicy na prezydenta

[2020-01-10 22:37:06]

Robert Biedroń został nieoficjalnie wskazany jako kandydat na prezydenta parlamentarnej koalicji Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny i Partii Lewica Razem. Oficjalnego poparcia udzieliła mu Rada Krajowa ostatniej z trzech wymienionych. Również szef SLD, Włodzimierz Czarzasty potwierdził, że Biedroń będzie wspólnym kandydatem lewicowej koalicji. Z zamówionego przez Lewicę sondażu wynika, że Biedroń może zyskać 12% poparcia, a więc wynik zbliżony do wyniku osiągniętego przez koalicję lewicy w ostatnich wyborach parlamentarnych. Jest to trzeci rezultat sondażowy, za 45% dla obecnego prezydenta Andrzeja Dudy i 23% dla kandydatki Koalicji Obywatelskiej Małgorzaty Kidawy-Błońskiej.

tr

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna (PS) wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.