Koronawirus w Polsce i stan zagrożenia epidemicznego (akt. 03.05.2020)

[2020-03-15 12:22:31]

Od tygodnia czołówki mediów informacyjnych w Polsce zajmuje kwestia rozprzestrzeniającego się na terenie kraju koronawirusa COVID-19, dającego objawy podobne do grypy, ale dużo częściej wywołującego ciężką niewydolność oddechową i zapalenie płuc.

Z uwagi na szybko rosnącą liczbę osób z wykrytą obecnością tego wirusa, Rada Ministrów wydała rozporządzenie wprowadzające z dniem 14 marca stan zagrożenia epidemicznego na terenie całego kraju. Rozporządzenie wprowadza zakaz zgromadzeń publicznych wynoszących ponad 50 osób, nakaz zamknięcia barów i restauracji, kin, teatrów, basenów, klubów, muzeów, jak również ograniczenia w handlu na obszarze centrów handlowych. W kwestii rozwiązań mających ograniczyć rozpowszechnienie nowych przypadków epidemii, wprowadza się kontrole graniczne na granicach z krajami strefy Schengen, zakaz wjazdu obcokrajowców oraz kwarantannę - domową lub w ośrodkach specjalnych - dla obywateli polskich chcących wjechać do kraju. Przewiduje się również zakaz wywozu sprzętu medycznego oraz leków. Nieograniczony pozostaje wywóz i przywóz, odbywający się na zasadach międzynarodowej wymiany handlowej.

Już kilka dni wcześniej (w czwartek, 12 marca) zamknięto szkoły, uczelnie wyższe i biblioteki, obawiając się rozpowszechnienia wirusa w szczególności wśród najmłodszych osób.

Od środy, 1 kwietnia obowiązują nowe obostrzenia wprowadzone przez rząd w związku z epidemią koronawirusa. Jest to m.in. ograniczenie liczby osób w sklepach, zamknięcie zakładów fryzjerskich, a także - obowiązujący nieletnich do 18 roku życia - zakaz wychodzenia z domu bez opieki osoby dorosłej.

Do tej pory (niedziela, 3 maja) odnotowano w Polsce 13375 wykrytych przypadków zakażenia wirusem COVID-19, przy stwierdzeniu 664 zgonów. 3762 osób wyzdrowiało.

Tomasz Rysz, wch

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.