Koronawirus w Polsce i stan zagrożenia epidemicznego (akt. 03.05.2020)

[2020-03-15 12:22:31]

Od tygodnia czołówki mediów informacyjnych w Polsce zajmuje kwestia rozprzestrzeniającego się na terenie kraju koronawirusa COVID-19, dającego objawy podobne do grypy, ale dużo częściej wywołującego ciężką niewydolność oddechową i zapalenie płuc.

Z uwagi na szybko rosnącą liczbę osób z wykrytą obecnością tego wirusa, Rada Ministrów wydała rozporządzenie wprowadzające z dniem 14 marca stan zagrożenia epidemicznego na terenie całego kraju. Rozporządzenie wprowadza zakaz zgromadzeń publicznych wynoszących ponad 50 osób, nakaz zamknięcia barów i restauracji, kin, teatrów, basenów, klubów, muzeów, jak również ograniczenia w handlu na obszarze centrów handlowych. W kwestii rozwiązań mających ograniczyć rozpowszechnienie nowych przypadków epidemii, wprowadza się kontrole graniczne na granicach z krajami strefy Schengen, zakaz wjazdu obcokrajowców oraz kwarantannę - domową lub w ośrodkach specjalnych - dla obywateli polskich chcących wjechać do kraju. Przewiduje się również zakaz wywozu sprzętu medycznego oraz leków. Nieograniczony pozostaje wywóz i przywóz, odbywający się na zasadach międzynarodowej wymiany handlowej.

Już kilka dni wcześniej (w czwartek, 12 marca) zamknięto szkoły, uczelnie wyższe i biblioteki, obawiając się rozpowszechnienia wirusa w szczególności wśród najmłodszych osób.

Od środy, 1 kwietnia obowiązują nowe obostrzenia wprowadzone przez rząd w związku z epidemią koronawirusa. Jest to m.in. ograniczenie liczby osób w sklepach, zamknięcie zakładów fryzjerskich, a także - obowiązujący nieletnich do 18 roku życia - zakaz wychodzenia z domu bez opieki osoby dorosłej.

Do tej pory (niedziela, 3 maja) odnotowano w Polsce 13375 wykrytych przypadków zakażenia wirusem COVID-19, przy stwierdzeniu 664 zgonów. 3762 osób wyzdrowiało.

Tomasz Rysz, wch

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.