Wydawca "Le Monde diplomatique: edycja polska" i "Bez Dogmatu" apeluje do Czytelników

[2020-04-01 15:43:28]

Poniżej przedrukowujemy apel Stefana Zgliczyńskiego, dyrektora Fundacji Instytut Wydawniczy Książka i Prasa:

Drodzy Czytelnicy i Czytelniczki,

W związku z zamknięciem większości empików, w których sprzedajemy Le Monde diplomatique – edycja polska, Bez Dogmatu i książki z serii biblioteka LMD, nasze wydawnictwo znalazło się w trudnej sytuacji. W związku z tym zachęcam Państwa do kupowania pojedynczych numerów LMD (w tym w wersji elektronicznej), prenumeraty oraz książek poprzez naszą stronę internetową lub zamawiania mejlem na adres redakcja@iwkip.org.

Przypominam również o możliwości wsparcia naszego wydawnictwa poprzez dokonywanie wpłat bezpośrednio na konto 44 1500 1777 1219 1033 3847 0000, z dopiskiem „dotacja na cele statutowe”.

Za zrozumienie i pomoc serdecznie dziękuję.

Stefan Zgliczyński

dyrektor Fundacji Instytut Wydawniczy Książka i Prasa

oraz Le Monde diplomatique – edycja polska

Agnieszka Mrozik

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

28 stycznia:

1831 - W Paryżu zawiązał się komitet francusko-polski pod prezydencją gen. La Fayette'a, którego celem było niesienie pomocy Polsce przeciwko carskiej Rosji.

1886 - W warszawskiej Cytadeli stracono czterech proletariatczyków: P. Bardowskiego, St. Kunickiego, M. Ossowskiego i J. Pietrusińskiego.

1905 - W Królestwie Polskim rozpoczął się strajk szkolny.

1911 - Z powodu strajku studentów na Uniwesytecie Jagiellońskim uczelnia została tymczasowo zamknięta.

1919 - Zmarł Franz Mehring, niemiecki filozof, teoretyk i historyk marksistowski, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1933 - Urodził się Krzysztof Teodor Toeplitz, pseudonim dziennikarski KTT, dziennikarz, felietonista, publicysta, krytyk filmowy, autor scenariuszy filmowych (m. in. serialu "Czterdziestolatek"), sztuk teatralnych i programów telewizyjnych.

1943 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała zamachu bombowego na Arbeitsamt (Urząd Pracy), niszcząc kartoteki osób przeznaczonych na roboty przymusowe w Niemczech.

2011 - Rewolucja w Egipcie: w ramach akcji „Piątek Gniewu” doszło do masowych protestów i krwawych starć z siłami bezpieczeństwa, w wyniku których zginęło kilkadziesiąt osób.