Związkowa Alternatywa chce ograniczenia nierówności płacowych w firmach

[2020-05-12 12:56:35]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaapelował o wprowadzenie przez rząd rozwiązań, które ograniczyłyby wzrost nierówności płacowych. Zdaniem związkowców "epidemie to czas wzrostu wykluczenia społecznego, bezrobocia i ubóstwa. To okres, w którym zazwyczaj rosną nierówności społeczne, a największe koszty kryzysu ponoszą osoby najuboższe". W swoim stanowisku ZA wskazuje, że jest to kwestia tym bardziej ważne, biorąc pod uwagę fakt, że "władze wydają olbrzymie środki pomocowe na wsparcie dla firm". Związek nie zgadza się, "by zarządy firm otrzymywały gigantyczne wynagrodzenia, a znaczna część pracowników miała pensje oscylujące wokół płacy minimalnej".

Dlatego Związkowa Alternatywa proponuje "wprowadzić zasadę, zgodnie z którą dochody najlepiej opłacanego menedżera danej firmy nie mogłyby przekraczać sześciokrotności zarobków najgorzej zarabiającego pracownika. Przy czym należałoby wprowadzić takie obostrzenia, aby zarobki kadry zarządzającej obejmowały wszelkie premie, nagrody i inne dodatki". Innymi słowy, gdyby najniżej opłacany pracownik zarabiał miesięcznie 3 tys. zł, to prezes mógłby otrzymywać maksimum 18 tys. zł. Chcąc podwyższyć swoją pensję do 30 tys. zł, prezes musiałby zwiększyć minimalne wynagrodzenie w firmie do 5 tys. zł. Oznacza to, że "gdyby sytuacja firmy była trudna, tak jak to obecnie ma miejsce w wielu przedsiębiorstwach, i prezes chciałby obniżyć pensje pracownikom, musiałby obniżyć honorarium również dla siebie".

AM

9 maja:

1907 - Na stokach Cytadeli warszawskiej został stracony Henryk Baron, członek OB PPS.

1943 - W Auschwitz zginęła Danielle Casanova, francuska działaczka komunistyczna, współzałożycielka Jeunes Filles de France, działaczka ruchu oporu (Resistance).

1945 - Dowództwo niemieckie podpisało akt uroczystej kapitulacji przed ZSRR.

1960 - Amerykańskie apteki rozpoczęły sprzedaż pierwszej na świecie tabletki antykoncepcyjnej – Enovidu.

1987 - W Lesie Kabackim pod Warszawą miała miejsce największa katastrofa lotnicza w dziejach Polski - zginęły 183 osoby.

2013 - W Warszawie zmarł Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

2016 - Werner Faymann (SPÖ) ustąpił ze stanowiska kanclerza Austrii.