USA: Gwa速owne protesty w ca造m kraju

[2020-05-30 17:39:43]

W dziesi徠kach ameryka雟kich miast mia造 miejsce protesty po 鄉ierci George’a Floyda w Minnesocie, kt鏎y 25 maja zmar w rezultacie aresztowania. Policjant Derek Chauvin, kt鏎y go dokona przez niemal 9 minut kl璚za na szyi zatrzymanego, pomimo jego b豉ga. W pi徠ek postawiono mu zarzut morderstwa trzeciego stopnia.

Kolejnych 500 穎軟ierzy Gwardii Narodowej zosta這 skierowanych do Minneapolis i pobliskich miast.

Burmistrz Atlanty Keisha Lance Bottoms (D) bezskutecznie apelowa豉 o spok鎩. W sobot rano gubernator Georgii Brian Kemp (R) og這si stan wyj徠kowy i wezwa na pomoc Gwardi Narodow, po tym gdy w Atlancie dosz這 do zamieszek, grabie篡 i podpale.

S逝瘺y by造 w stanie gotowo軼i tak瞠 w Waszyngtonie, gdzie t逝m przed Bia造m Domem skandowa has豉 przeciwko prezydentowi Donaldowi Trumpowi. Niekt鏎zy protestuj帷y pr鏏owali sforsowa ustawione bariery i rzucali butelkami i innymi przedmiotami w policj, kt鏎zy odpowiedzia豉 gazem pieprzowym.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​w centrum Detroit zabito w nocy 19-latka, kt鏎y strzela w t逝m protestuj帷ych.

W stolicy Wirginii Richmond podpalono radiow霩 przed komend policji oraz autobusy miejskie. Rozruchy mia造 te miejsce w Nowym Jorku.

Demonstranci na Zachodnim Wybrze簑 zablokowali autostrady w Los Angeles i Oakland.

W Portland w Oregonie, w pi徠ek wieczorem, protestuj帷y zaatakowali na komend policji i podpalili budynek. ​​Dziesi徠ki ludzi wtargn窸o si do centrum handlowego Pioneer Place.

Oko這 1000 protestuj帷ych w Oakland w Kalifornii wybija這 szyby. Kilku policjant闚 zosta這 rannych.

Policja poinformowa豉, 瞠 ​​kilku demonstrant闚 zatrzymano w Los Angeles.

W San Jose w Dolinie Krzemowej protestuj帷y wielokrotnie starli si z policj Krzemowej, kt鏎a odpowiedzia豉 granatami hukowymi i gumowymi kulami.

*

Sekcja zw這k zmar貫go George'a Floyda wykaza豉, 瞠 46-latek by zaka穎ny koronawirusem.

goniec, wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y

Wi璚ej og這sze...

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodzi豉 si Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wsp鏊n parti 陰cz si niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodzi豉 si Helen Keller, ameryka雟ka g逝choniewidoma pisarka, pedago磬a i dzia豉czka spo貫czna. By豉 cz這nkini Socjalistycznej Partii Ameryki i zwi您ku zawodowego Robotnik闚 Przemys這wych 安iata. Dzia豉豉 na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Dosz這 do buntu za這gi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodzi si Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy dzia豉cz polityczny.

1952 - Gwatemala: Post瘼owy prezydent Jacobo Arbenz og這si reform roln.

1960 - Zmar Harry Pollitt, brytyjski dzia豉cz komunistyczny. Wsp馧za這篡ciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodnicz帷y.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, kt鏎e wybuch造 na tle dyskryminacji mniejszo軼i seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapocz徠kowa這 to ameryka雟ki i 鈍iatowy ruch walki o prawa mniejszo軼i seksualnych.

1973 - Zmar Earl Browder, przyw鏚ca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczy Miros豉w Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowa造 siedzib irackiego wywiadu - na Bagdad spad造 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano ma鹵e雟twa os鏏 tej samej p販i.

2010 - Umiarkowani cz這nkowie partii Synaspism鏀 opu軼ili koalicj SYRIZA i utworzyli parti Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) zosta po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen obj窸a urz康 premiera Danii.

2020 - Zmar Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)