Wybory prezydenckie, kampania i podsumowanie sondaży z maja

[2020-06-04 09:47:59]

Maj bieżącego roku przyniósł znaczące ograniczenie restrykcji państwowych spowodowanych rozprzestrzenianiem się wirusa COVID-19 w populacji polskiej. Po nieodbytych wyborach w dniu 10 maja, Sejm i Senat pracowały nad nowymi warunkami odbycia się ponownie wyborów prezydenckich, których efektem jest możliwość zorganizowania wyborów zarówno w formie tradycyjnej, jak i korespondencyjnej. Po decyzji premiera Mateusza Morawieckiego, przyjęto oświadczenie PKW o niemożności przeprowadzenia wyborów. Na tej podstawie Elżbieta Witek pełniąca funkcję marszałka Sejmu ogłosiła datę wyborów parlamentarnych na 28 czerwca b.r. Maj przyniósł też zmianę kandydatury w szeregach Koalicji Obywatelskiej. Małgorzata Kidawa-Błońska zrezygnowała z kandydowania, w jej miejsce został natomiast wyłoniony Rafał Trzaskowski, pełniący obecnie funkcję Prezydenta Warszawy. Zmiana ta była korzystna dla Koalicji Obywatelskiej, ponieważ Trzaskowski zdobył w krótkim czasie średnio 3-4 razy większe poparcie niż Kidawa-Błońska zdobywała w sondażach kwietniowych. Wzrost poparcia dla Trzaskowskiego wchłonął nie tylko elektorat byłej kandydatki KO, ale zaktywizował również elektorat, który w kwietniu deklarował wycofanie się z oddania głosu, jeśli wybory miałyby się odbyć drogą korespondencyjną. Znaczące ubytki sondażowe, kosztem rosnącej pozycji Trzaskowskiego, odnotowali natomiast Władysław Kosiniak-Kamysz i Robert Biedroń. W maju średnia wyników dla 10 kandydatów według uśrednionych sondaży z 11 badań CATI (wykonanych telefonicznie) wygląda następująco:
- Andrzej Duda 45,5%,
- Rafał Trzaskowski 20,5%,
- Szymon Hołownia 14%,
- Władysław Kosiniak-Kamysz 8%,
- Krzysztof Bosak 7%,
- Robert Biedroń 4%,
- Paweł Tanajno 0,5%,
- Stanisław Żółtek 0,2%,
- Marek Jakubiak 0,2%,
- Mirosław Piotrowski 0,1%.

Tomasz Rysz

26 lipca:

1684 - Zmarła Elena Cornaro Piscopia, włoska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, która otrzymała stopień naukowy doktora.

1880 - Urodził się Wołodymyr Wynnyczenko, ukraiński polityk lewicowy, pisarz; przewodniczący Sekretariatu Generalnego Ukraińskiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukraińskiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodził się Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powieści "Nowy wspaniały świat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodził się Salvador Allende, współzałożyciel i przywódca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zginął podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchiści i socjaliści zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpańska wojna domowa: zakończyła się bitwa pod Brunete.

1944 - Małgorzata Fornalska, ps. Jasia, polska działaczka komunistyczna, więziona w okresie międzywojennym i podczas wojny, została rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliantów pod wodzą Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szkoły – pierwszej w Polsce "Tysiąclatki" w Czeladzi.

1964 - Zmarł Franciszek Trąbalski, działacz socjalistyczny, polityk, poseł na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwalił nowe prawo o związkach zawodowych, znosząc stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstrujący pod Sejmem górnicy wymogli na marszałku Sejmu Włodzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymującej przechodzenie na emeryturę w górnictwie po 25 latach pracy.