Koronawirus w Polsce - stan obecny (10.07.2020)

[2020-06-24 10:49:10]

265 nowych zakażeń koronawirusem z województw: śląskiego (88), lubuskiego (25), mazowieckiego (23), małopolskiego (19), wielkopolskiego (17), łódzkiego (16), podkarpackiego (16), dolnośląskiego (13), lubelskiego (13), opolskiego (9) – poinformowało w piątek Ministerstwo Zdrowia. Zmarło kolejnych 11 osób.

Zakażenie wykryto dotąd u 37 216 osób, z których 1 562 zmarło. Oficjalna liczba wyleczonych to 24 878. Oznacza to, że aktywnych przypadków jest 10 269.

Do tej pory największy dobowy przyrost nowych zakażeń odnotowano w Polsce 8 czerwca - było to 599 przypadków. Największy dobowy przyrost zmarłych odnotowano natomiast 24 kwietnia - 40 osób.

wch

8 maja:

1921 - W Szwecji zniesiono karę śmierci.

1922 - Obradujący w Warszawie Zjazd Związków Akademickiej Młodzieży Socjalistycznej powołał do życia Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej (ZNMS).

1930 - Zmarł Stanisław Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1933 - Mahatma Gandhi rozpoczął 21-dniową głodówkę, by zaprotestować przeciwko polityce brytyjskiej w Indiach.

1943 - Popełnił samobójstwo Mordechaj Anielewicz, jeden z przywódców powstania w getcie warszawskim.

1988 - W II turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 54% głosów.

2010 - Laura Chinchilla z socjaldemokratycznej Partii Wyzwolenia Narodowego (PLN) została pierwszą kobietą na stanowisku prezydenta Kostaryki.