Koronawirus w Polsce - stan obecny (10.07.2020)

[2020-06-24 10:49:10]

265 nowych zakażeń koronawirusem z województw: śląskiego (88), lubuskiego (25), mazowieckiego (23), małopolskiego (19), wielkopolskiego (17), łódzkiego (16), podkarpackiego (16), dolnośląskiego (13), lubelskiego (13), opolskiego (9) – poinformowało w piątek Ministerstwo Zdrowia. Zmarło kolejnych 11 osób.

Zakażenie wykryto dotąd u 37 216 osób, z których 1 562 zmarło. Oficjalna liczba wyleczonych to 24 878. Oznacza to, że aktywnych przypadków jest 10 269.

Do tej pory największy dobowy przyrost nowych zakażeń odnotowano w Polsce 8 czerwca - było to 599 przypadków. Największy dobowy przyrost zmarłych odnotowano natomiast 24 kwietnia - 40 osób.

wch

6 sierpnia:

1894 - Pogrzeb Jana Ledera w Warszawie przeobraził się w potężną demonstrację polityczną, w której wzięło udział kilka tysięcy robotników.

1925 - We Lwowie rozstrzelano działacza komunistycznego Naftalego Botwina, skazanego przez sąd doraźny za zabicie policyjnego prowokatora.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Hiroszimę, zabijając 78 100 mieszkańców i ciężko raniąc 37 424. 13 983 osób uznano za zaginione. Dziesiątki tysięcy zostało napromieniowanych lub odniosło inne obrażenia.

1969 - Zmarł Teodor W. Adorno (właśc. Theodor Ludwig Wiesengrund), niemiecki filozof i socjolog, jeden z przywódców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

2001 - Zmarł Jorge Amado, brazylijski pisarz modernistyczny o lewicowych poglądach, 1951 - laureat Leninowskiej Nagrody Pokoju.

2009 - Zmarła Savka Dabčević-Kučar, była szefowa rządu Socjalistycznej Republiki Chorwacji (wchodzącej w skład nieistniejącej już Socjalistycznej Federalnej Republiki Jugosławii) i zarazem pierwsza kobieta-premier w historii Europy.

2010 - W Nowym Jorku zmarł Tony Judt, amerykańsko-brytyjski historyk pochodzenia żydowskiego,