Sondaż: Hołownia spycha Lewicę z podium

[2020-07-06 14:01:03]

Dwa sondaże preferencji partyjnych Polaków opublikowane na początku lipca wróżą Lewicy diametralnie odmienne rezultaty. Według sondażu Social Changes dla portalu wPolityce.pl, Lewica jest na fali wznoszącej i może liczyć na 14-procentowe poparcie. Natomiast według dzisiejszego badania IBRIS dla Onet.pl wynika, że Lewica traci miejsce na podium na rzecz nowego ruchu Szymona Hołowni.

Ten drugi sondaż może potwierdzać obawy lewicowych obserwatorów sceny politycznej, że odpływ wyborców od kandydata Lewicy w pierwszej turze wyborów prezydenckich Roberta Biedronia, może przełożyć się na perspektywy wyborcze całej formacji. Z badań wynika, że ogromna część ludzi, którzy w ubiegłorocznych wyborach parlamentarnych poparli Lewicę, w wyborach prezydenckich zdecydowała się oddać głos na faworyta opozycji Rafała Trzaskowskiego (KO), ale także Hołownię. Wynik ruchu Hołowni w rankingu IBRIS (11,9 proc.) jest wprawdzie nieznacznie niższy od jego rezultatu w wyborach prezydenckich, ale daje mu wyraźną przewagę nad Lewicą (7,3 proc.). W porównaniu z majowym rankingiem tej samej pracowni Lewica straciła 1 punkt procentowy.

Żaden z sondaży nie przynosi niespodzianek na czele stawki - Prawo i Sprawiedliwość wciąż jest liderem z przewidywanym poparciem około 40 proc. wyborców. Koalicja Obywatelska mogłaby liczyć na głosy 23-25 proc. Polaków.

Krzysztof Kobrzak

30 lipca:

1619 - Polscy rzemieślnicy w Jamestown odmówili pracy. Był to pierwszy w historii Ameryki Północnej strajk robotniczy.

1873 - Urodził się Stanisław Thugutt, wicepremier w rządzie Grabskiego, działacz lewicy ruchu ludowego, współzałożyciel Ligi Obrony Praw Człowieka i Obywatela, wolnomyśliciel i antyklerykał.

1893 - Zawiązała się Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na Górnym Śląsku wybuchł strajk 150 tys. górników i hutników w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podjęła uchwałę o bojkocie wyborów parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie koło Gąbina oddano do użytku Radiowe Centrum Nadawcze z najwyższym masztem na świecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarnościowy z robotnikami Wybrzeża.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zginęły w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, amerykański myśliciel anarchistyczny, gł. teoretyk tzw. ekologii społecznej, założyciel Instytutu Ekologii Społecznej w Plainfield.

2011 - Zmarł Jarosław Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, długoletni działacz częstochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmarł Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i działacz społeczny.