II tura wyborów prezydenckich: zwycięstwo Dudy, sukces Trzaskowskiego

[2020-07-13 12:38:15]

Zgodnie z oficalnymi danymi Państwowej Komisji Wyborczej, zwycięzcą wyborów prezydenckich został Andrzej Duda, dotychczasowy prezydent Polski. Po przeliczeniu wszystkich protokołów wyborczych, zdobył on 51,03 proc. poparcia, co przekłada się na ponad 10,44 milionów oddanych na niego głosów. Jego kontrkandydat, Rafał Trzaskowski, prezydent Warszawy i wiceprzewodniczący Platformy Obywatelskiej, zdobył 48,97 proc. poparcia czyli ponad 10,01 mln głosów.

Frekwencja wyborcza wyniosła 68,18 % i była najwyższa od czasu drugiej tury wyborów prezydenckich w 1995 roku, kiedy to wyniosła 68,8%.

Pomimo zwycięstwa obecnego prezydenta, wybory to również sukces dla Rafała Trzaskowskiego, który zyskał ponad 18,5 punktów proc. poparcia między pierwszą a drugą turą. Obserwatorzy sceny politycznej są zdania, że ten wynik może pozytywnie wpłynąć na jego dalszą karierę polityczną.

Tomasz Rysz

30 lipca:

1619 - Polscy rzemieślnicy w Jamestown odmówili pracy. Był to pierwszy w historii Ameryki Północnej strajk robotniczy.

1873 - Urodził się Stanisław Thugutt, wicepremier w rządzie Grabskiego, działacz lewicy ruchu ludowego, współzałożyciel Ligi Obrony Praw Człowieka i Obywatela, wolnomyśliciel i antyklerykał.

1893 - Zawiązała się Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na Górnym Śląsku wybuchł strajk 150 tys. górników i hutników w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podjęła uchwałę o bojkocie wyborów parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie koło Gąbina oddano do użytku Radiowe Centrum Nadawcze z najwyższym masztem na świecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarnościowy z robotnikami Wybrzeża.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zginęły w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, amerykański myśliciel anarchistyczny, gł. teoretyk tzw. ekologii społecznej, założyciel Instytutu Ekologii Społecznej w Plainfield.

2011 - Zmarł Jarosław Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, długoletni działacz częstochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmarł Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i działacz społeczny.