Wciąż szybki wzrost cen

[2020-07-15 11:29:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2020 roku. W stosunku do czerwca 2019 roku ceny wzrosły o 3,3%. Względem maja bieżącego roku ceny wzrosły o 0,6%.

W czerwcu ceny usług były o 7,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,8%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 5,7%, a samej żywności o 6,1%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia i edukacji – po 5,6%. Spadły ceny transportu – o 11,4% oraz odzieży i obuwia – o 3,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,7%, pieczywa – 9,0%, ryżu i mleka – po 8,1%, mięsa – 6,7%, w tym wędlin – 10,4%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 54,0% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%, usług stomatologicznych – o 14,7%, energii elektrycznej – o 11,7%.

Piotr Szumlewicz

30 lipca:

1619 - Polscy rzemieślnicy w Jamestown odmówili pracy. Był to pierwszy w historii Ameryki Północnej strajk robotniczy.

1873 - Urodził się Stanisław Thugutt, wicepremier w rządzie Grabskiego, działacz lewicy ruchu ludowego, współzałożyciel Ligi Obrony Praw Człowieka i Obywatela, wolnomyśliciel i antyklerykał.

1893 - Zawiązała się Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na Górnym Śląsku wybuchł strajk 150 tys. górników i hutników w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podjęła uchwałę o bojkocie wyborów parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie koło Gąbina oddano do użytku Radiowe Centrum Nadawcze z najwyższym masztem na świecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarnościowy z robotnikami Wybrzeża.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zginęły w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, amerykański myśliciel anarchistyczny, gł. teoretyk tzw. ekologii społecznej, założyciel Instytutu Ekologii Społecznej w Plainfield.

2011 - Zmarł Jarosław Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, długoletni działacz częstochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmarł Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i działacz społeczny.