Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

19 czerwca:

1782 - Urodzi si Hugues-F幨icit-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksi康z; rzecznik odnowy Ko軼io豉 katolickiego, teoretyk socjalizmu chrze軼ija雟kiego, zwolennik rewolucji spo貫cznej, 1841 zerwa z Ko軼io貫m i po鈍i璚i si polityce.

1790 - Zniesienie tytu堯w i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Pocz徠ek masowych strajk闚 protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjn wi瘯szo嗆 sejmow nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcj prowadzi造 PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszo軼i narodowych.

1937 - Julian Leszczy雟ki-Le雟ki, sekretarz generalny KPP, cz這nek prezydium Komitetu Wykonawczego Mi璠zynarod闚ki Komunistycznej, uczestnik rewolucji pa寮ziernikowej na wezwanie Stalina przybywa z Pary瘸 do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodzi豉 si Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister 鈔odowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rz康zie G顤ana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zako鎍zy si dwutygodniowy strajk g鏎nik闚 ukrai雟kich, kt鏎y obj掖 ponad 1 mln pracownik闚 w 214 kopalniach w璕la.

2007 - Piel璕niarki rozpocz窸y protest pod Kancelari Prezesa Rady Ministr闚. Cztery z nich zacz窸y okupowa budynek, co doprowadzi這 do powstania Bia貫go Miasteczka.