Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

26 lipca:

1684 - Zmar豉 Elena Cornaro Piscopia, w這ska matematyczka i filozofka, pierwsza kobieta, kt鏎a otrzyma豉 stopie naukowy doktora.

1880 - Urodzi si Wo這dymyr Wynnyczenko, ukrai雟ki polityk lewicowy, pisarz; przewodnicz帷y Sekretariatu Generalnego Ukrai雟kiej Centralnej Rady (1917), pierwszy premier Ukrai雟kiej Republiki Ludowej.

1894 - Urodzi si Aldous Huxley, angielski pisarz. Autor m.in. powie軼i "Nowy wspania造 鈍iat" i "Wyspa". Zwolennik radykalnego pacyfizmu.

1908 - Urodzi si Salvador Allende, wsp馧za這篡ciel i przyw鏚ca Socjalistycznej Partii Chile, prezydent w latach 1970-73. Zgin掖 podczas krwawego zamachu stanu gen. Pinocheta.

1909 - Hiszpania: Anarchi軼i i socjali軼i zorganizowali w Barcelonie strajk generalny.

1937 - Hiszpa雟ka wojna domowa: zako鎍zy豉 si bitwa pod Brunete.

1944 - Ma貪orzata Fornalska, ps. Jasia, polska dzia豉czka komunistyczna, wi瞛iona w okresie mi璠zywojennym i podczas wojny, zosta豉 rozstrzelana przez Gestapo.

1953 - Kuba: Atak rebeliant闚 pod wodz Fidela Castro na koszary Moncada.

1959 - Uroczyste przekazanie szko造 – pierwszej w Polsce "Tysi帷latki" w Czeladzi.

1964 - Zmar Franciszek Tr帳alski, dzia豉cz socjalistyczny, polityk, pose na Sejm Ustawodawczy.

1991 - Sejm RP uchwali nowe prawo o zwi您kach zawodowych, znosz帷 stan prawny z okresu stanu wojennego.

2005 - Demonstruj帷y pod Sejmem g鏎nicy wymogli na marsza趾u Sejmu W這dzimierzu Cimoszewiczu wprowadzenie pod obrady projektu ustawy emerytalnej m.in. utrzymuj帷ej przechodzenie na emerytur w g鏎nictwie po 25 latach pracy.