Nowa Zelandia: Historyczna wygrana Partii Pracy

[2020-10-17 17:19:19]

Partia Pracy premier Jacindy Ardern wygrała sobotnie, przełożone z powodu pandemii wybory parlamentarne. Po przeliczeniu większości głosów poinformowano, że laburzyści zdobyli aż 49 proc. głosów, dystansując swojego głównego rywala, konserwatywną Nowozelandzką Partię Narodową z 27 proc. poparcia.

Centrolewicowa Partia Pracy będzie miała najwięcej deputowanych w swojej 104-letniej historii - 64 w 120-osobowym parlamencie.

Partia Pracy miała na celu zdobycie zdecydowanej większości miejsc w parlamencie, co nie wydarzyło się odkąd 24 lata temu Nowa Zelandia wprowadziła proporcjonalny system głosowania. Zazwyczaj partie muszą zawierać koalicje, aby rządzić. Jednak tym razem 38-letnia Ardern i Partia Pracy będą mogli działać samodzielnie.

To nie były zwykłe wybory - powiedziała. To było pełne niepewności i niepokoju - wyznała Ardern. Obiecała, że nie będzie uważał poparcia swoich nowych zwolenników za coś oczywistego. Żyjemy w coraz bardziej spolaryzowanym świecie, w miejscu, w którym coraz więcej ludzi traci zdolność widzenia swojego punktu widzenia - powiedziała.

Rekordowa liczba wyborców oddała przedterminowe głosy w ciągu dwóch tygodni poprzedzających wybory.

Nowozelandzka Partia Pracy powstała w 1916 r. z połączenia różnorodnych organizacji socjalistycznych i związkowych oraz Zjednoczonej Partii Pracy i Partii Socjaldemokratycznej. Jednym z jej założycieli i długoletnim przywódcą był Peter Fraser.

Od 1930 reprezentowana w parlamencie. W 1935 po raz pierwszy przejęła władzę.

We wczesnym okresie działała na rzecz ustawodawstwa socjalnego, ochrony mniejszości społecznych (zwłaszcza Maorysów), uspołecznienia banków i środków masowego przekazu. W latach 80. zaangażowała się w ustawodawstwo antynuklearne i ochronę środowiska oraz dążenie do większej niezależności od USA w polityce zagranicznej.

Skupia część klasy robotniczej, drobną i średnią burżuazję oraz część klasy średniej.

wch

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.