Boliwia: Podwójne zwycięstwo socjalistów (akt.)

[2020-10-21 22:00:30]

Kandydat Ruchu na rzecz Socjalizmu Luis Arce już w pierwszej turze wygrał wybory prezydenckie w Boliwii. Socjaliści uzyskali także przygniatające zwycięstwo w odbywających się równocześnie wyborach do obu izb parlamentu.

Według oficjalnych już wyników Luis Arce (MAS-IPSP), uzyskał 55,1 proc. głosów. Na jego głównego kontrkandydata, Carlosa Mesę z Rewolucyjnego Frontu Lewicy (FRI), padło 28,83 proc. głosów. Kandydata prawicy Luisa Fernando Camacho (Creemos) poparło 14,0 proc. wyborców.

Wyniki uznała nawet tymczasowa prezydent Boliwii Jeanine Áñez, reprezentująca obóz prawicowych puczystów, którzy rok temu przejęli władzę w wyniku zamachu stanu.

Frekwencja wyniosła aż 88,42 proc.

57-letni Arce był jednym z najbliższych współpracowników obalonego przez prawicowych puczystów charyzmatycznego prezydenta Boliwii Evo Moralesa. Jako minister finansów i gospodarki realizował z powodzeniem program zwalczania biedy i operację nacjonalizacji kluczowych gałęzi gospodarki. Jego kandydatura została wysunięta przez MAS w związku z niedopuszczeniem przez prawicowy reżim do udziału w wyborach Evo Moralesa, który przebywa obecnie na emigracji politycznej w Argentynie.

wi, wch

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00
KRWAWE ATAKI IZRAELA I BUNT PALESTYŃCZYKÓW –– „POLSKI ŁAD” PIS-U – POZ
Zoom
19 maja (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.