Europarlament przyjął rezolucję ws. wyroku polskiego TK

[2020-11-26 18:28:08]

Parlament Europejski ogromną większością głosów przyjął rezolucję potępiającą wyrok polskiego Trybunału Konstytucyjnego z 22 października.

Za rezolucją głosowało 455 europarlamentarzystów, przeciw 145, zaś wstrzymało się 71. W przyjętym dokumencie EP "zdecydowanie potępił" decyzję polskiego TK, zaznaczając, że "orzeczenie to zagraża zdrowiu i życiu kobiet".

Zdaniem europosłów "ograniczenie lub zakazanie prawa do aborcji w żaden sposób nie eliminuje aborcji, a jedynie spycha ją do podziemia, prowadząc do wzrostu liczby nielegalnych, niebezpiecznych, tajnych i zagrażających życiu aborcji".

PE zaapelował, aby wykonywanie aborcji nie było objęte przepisami kodeksu karnego, ponieważ odstrasza to lekarzy, którzy powstrzymują się od nich z obawy przed sankcjami karnymi.

Rezolucja wskazuje, że "nieuzasadnione przekroczenie ograniczeń w dostępie do aborcji, wynikające ze wspomnianego orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego, nie chroni przyrodzonej i niezbywalnej godności kobiet, gdyż narusza Kartę Praw Podstawowych, orzecznictwo Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, liczne konwencje międzynarodowe, których Polska jest sygnatariuszem, a także Konstytucję RP".

Dokument powstał z inicjatywy grupy Socjalistów i Demokratów w PE. Jego sprawozdawcą jest lider Wiosny Robert Biedroń. To historyczny moment, na który czekały tysiące Polek - oświadczył europoseł po głosowaniu.

mt, wch

8 maja:

1921 - W Szwecji zniesiono karę śmierci.

1922 - Obradujący w Warszawie Zjazd Związków Akademickiej Młodzieży Socjalistycznej powołał do życia Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej (ZNMS).

1930 - Zmarł Stanisław Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1933 - Mahatma Gandhi rozpoczął 21-dniową głodówkę, by zaprotestować przeciwko polityce brytyjskiej w Indiach.

1943 - Popełnił samobójstwo Mordechaj Anielewicz, jeden z przywódców powstania w getcie warszawskim.

1988 - W II turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 54% głosów.

2010 - Laura Chinchilla z socjaldemokratycznej Partii Wyzwolenia Narodowego (PLN) została pierwszą kobietą na stanowisku prezydenta Kostaryki.