Związkowa Alternatywa powiadamia prokuraturę odnośnie działania spółki córki PLL LOT

[2020-12-02 23:47:10]

Zarząd Związku Zawodowego Związkowa Alternatywa skierował do Prokuratury Rejonowej Warszawa Ochota powiadomienie o wykroczeniu popełnionym przez osoby prowadzące działalność gospodarczą w ramach LOT CREW Sp. z o.o. W piśmie podpisanym przez Piotra Szumlewicza i Monikę Żelazik czytamy o wykroczeniu polegającym na prowadzeniu regulowanej działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia.

Brak stosownej rejestracji jest wykroczeniem określonym w art. 121 ust. 1 o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, a ponadto wykonywanie działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny. Z posiadanych przez związek informacji wynika, iż osoby kierujące ww. podmiotem nie dokonały obowiązku stosownej rejestracji prowadzonej działalności.

LOT CREW to spółka córka PLL LOT, która zajmuje się rejestracją kapitanów na samozatrudnieniu. Związkowcy od wielu miesięcy krytykują nie tylko funkcjonowanie LOT CREW, ale twierdzą też, że zatrudnianie nieetatowe w sytuacji, gdy są spełnione wszystkie warunki pracy na etat, jest sprzeczne z prawem.

AM

9 maja:

1907 - Na stokach Cytadeli warszawskiej został stracony Henryk Baron, członek OB PPS.

1943 - W Auschwitz zginęła Danielle Casanova, francuska działaczka komunistyczna, współzałożycielka Jeunes Filles de France, działaczka ruchu oporu (Resistance).

1945 - Dowództwo niemieckie podpisało akt uroczystej kapitulacji przed ZSRR.

1960 - Amerykańskie apteki rozpoczęły sprzedaż pierwszej na świecie tabletki antykoncepcyjnej – Enovidu.

1987 - W Lesie Kabackim pod Warszawą miała miejsce największa katastrofa lotnicza w dziejach Polski - zginęły 183 osoby.

2013 - W Warszawie zmarł Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

2016 - Werner Faymann (SPÖ) ustąpił ze stanowiska kanclerza Austrii.