Znaczne różnice w poziomie energii odnawialnej między krajami należącymi do UE

[2020-12-28 01:55:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej w 2019 r.

W całej UE energia odnawialna w 2019 r. stanowiła 19,7% całej zużywanej energii, czyli o 5,3 pkt proc. więcej niż w 2010 r. i o 0,8 pkt proc. więcej niż w 2018 r. Z raportu wynika, że od 2010 r. do 2019 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrósł we wszystkich państwach członkowskich UE poza Węgrami, a w porównaniu z 2018 r. wzrost nastąpił w 23 krajach.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2019 roku był w Szwecji – 56,4%, w Finlandii – 43,1%, na Łotwie – 41,0%, w Danii – 37,2% i w Austrii – 33,6%, a najniższy w Luksemburgu – 7,0%, na Malcie – 8,5%, w Holandii – 8,8%, w Belgii – 9,9%, w Irlandii – 12,0% i w Polsce – 12,2%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Islandia – 78,2% i Norwegia – 73,7%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 r. dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 14 krajów: Szwecja, Finlandia, Łotwa, Dania, Estonia, Chorwacja, Litwa, Rumunia, Bułgaria, Grecja, Czechy, Włochy, Słowacja i Cypr. Cztery kraje zbliżają się do swoich celów: Węgry, Austria i Portugalia (o 0,4 pkt proc.) i Niemcy (o 0,6). Najdalej od realizacji celów krajowych są Francja (5,8 pkt proc.), Holandia (5,2), Irlandia i Luksemburg (oba 4,0). Polsce brakuje 2,8 pkt proc. do celu krajowego, który wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1880 - Urodziła się Helen Keller, amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagożka i działaczka społeczna. Była członkinią Socjalistycznej Partii Ameryki i związku zawodowego Robotników Przemysłowych Świata. Działała na rzecz praw wyborczych kobiet, praw pracowni

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).

2013 - Kevin Rudd (ALP) został po raz drugi premierem Australii.

2019 - Socjaldemokratka Mette Frederiksen objęła urząd premiera Danii.

2020 - Zmarł Belaid Abdessalam, algierski polityk Frontu Wyzwolenia Narodowego, minister, premier Algierii (1992–1993)