USA: Kongres zatwierdza Bidena, trumpiści demolują Kapitol, padają trupy

[2021-01-07 15:56:26]

Kongres USA zatwierdził głosy Kolegium Elektorów, uznając Demokratę Joe Bidena za zwycięzcę listopadowych wyborów prezydenckich. Inauguracja 46. przywódcy Stanów Zjednoczonych odbędzie się 20 stycznia.
W wielu poprzednich wyborach uznanie przez Kongres głosowania Kolegium Elektorów bywało zazwyczaj formalnością, która nie przyciągała większego zainteresowania mediów. W tym roku stało się inaczej z powodu kontestacji uczciwości procesu wyborczego przez prezydenta USA Donalda Trumpa.
W środę Kongres został zmuszony do wstrzymania na kilka godzin swojego posiedzenia po tym, jak doszło do szturmu i wtargnięcia zwolenników Donalda Trumpa do wnętrzy gmachu amerykańskiego parlamentu.
Demonstranci weszli do kilku pomieszczeń m.in. do sali obrad Izby Reprezentantów oraz biura szefowej tej izby Nancy Pelosi. Sympatycy Trumpa zabrali ze sobą flagi Konfederacji, atrapy broni oraz barwne kostiumy nawiązujące m.in. do wyposażenia myśliwskiego.W trakcie szturmu doszło do dewastacji mienia, ataku gazowego obu stron oraz do strzelaniny. W wyniku zamieszek śmierć poniosły ogółem cztery osoby.

Tomasz Rysz

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.