Niemcy: Wybory w Turyngii przełożone z powodu COVID-19

[2021-01-18 16:19:11]

Liderzy Die Linke, CDU, SPD i Zielonych w Turyngii porozumieli się w sprawie przełożenia zaplanowanych na 25 kwietnia przedterminowych wyborów do Landtagu. Nowy termin wyborów wyznaczono na 26 września. Data ta pokrywa się z terminem wyborów do Bundestagu.

Powodem zmiany terminu wyborów jest trudna sytuacja pandemiczna w Turyngii. 13 stycznia w tym niewielkim, nieco ponad dwumilionowym landzie odnotowano aż 1104 nowe przypadki osób zakażonych koronawirusem. Tygodniowy wskaźnik nowych zakażeń w przeliczeniu na 100 tys. mieszkańców sięgnął 310 i był najwyższy spośród wskaźników dla wszystkich niemieckich landów.

Od marca 2020 r. w Turyngii rządzi koalicja mniejszościowa Die Linke-SPD-Zieloni pod kierunkiem premiera Bodo Ramelowa (Die Linke). Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami partii koalicyjnych oraz CDU przedterminowe wybory do Landtagu miały się odbyć w kwietniu 2021 r.

pk, wch

na zdjęciu siedziba Landtagu w Erfurcie, fot. Michael Sander, Wikimedia Commons

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.