Najnowsze sondaże wyborcze (styczeń 2021)

[2021-01-19 11:06:07]

Najnowsze sondaże polityczne, odrzucające skrajne wyniki niepasujące do większości trendów, przynoszą ustabilizowany poziom poparcia dla czołowych sił politycznych obecnych w Sejmie oraz trzecie miejsce na podium dla pozaparlamentarnego* ruchu Polska 2050 związanego z Szymonem Hołownią.

Rządzące Prawo i Sprawiedliwość otrzymuje 39,6% w sondażu Estymatora, natomiast w średniej styczniowych sondaży publikowanej przez portal ewybory.eu dostaje ono 35,2%.

Na drugim miejscu znajduje się czołowa parlamentarna siła opozycyjna, czyli Koalicja Obywatelska. W sondażu Estymatora otrzymuje ona 22,1%, natomiast jej średnia sondażowa z ostatniego miesiąca wg ewybory.eu wynosi 20,5%.

Trzecie miejsce ciągle przyznaje się w sondażach ruchowi Polska 2050, pomimo że niewiele wiadomo o jego strukturach w terenie, zwłaszcza że panująca pandemia jej budowie nie sprzyja. Wg Estymatora ruch Hołowni może liczyć na 12,9%, tymczasem średnia sondażowa w styczniu wynosi dla niego aż 16%.

Na czwartym miejscu w sondażowej kolejce znajduje się parlamentarna Lewica, czyli blok grupujący SLD, Wiosnę i Partię Razem. Lewicowy blok może liczyć na 10,2% wg Estymatora oraz mniej, bo 8,4% średniej sondażowej wg portalu ewybory.eu.

Piąte miejsce sondaże dają Konfederacji Wolność i Niepodległość, sojuszowi nacjonalistów, skrajnych tradycjonalistów i korwinowskich libertariańskich paleokonserwatystów. Estymator daje im 6% poparcia, natomiast ich średnia sondażowa w styczniu to 6,5%.

Na szóstym miejscu w zestawieniu znajduje się Polskie Stronnictwo Ludowe. Estymator daje mu 6,6%, ale średnia sondażowa ze stycznia daje mu ledwie 4,2% w związku z czym PSL należy uznać za słabsze sondażowo niż Konfederację. Pozostawiony poza koalicją z PSL ruch Kukiz'15 może liczyć na zaledwie 1% poparcia wg Estymatora. Średnia styczniowych sondaży jest dla niego łaskawsza dając mu 2,3% głosów.

-----
* Polska 2050 nie startowała w ostatnich wyborach parlamentarnych, ponieważ ruch ten powstał dopiero rok później. W Sejmie zasiadają jednak dwie posłanki Polska 2050, które zostały wybrane z list Lewicy (Hanna Gill-Piątek) i Koalicji Obywatelskiej (Joanna Mucha).

Tomasz Rysz

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.