Kosowo: Lewicowa opozycja wygrała wybory parlamentarne

[2021-02-15 14:53:45]

Przedterminowe wybory parlamentarne w Kosowie wygrała lewicowa partia Vetëvendosje (Samostanowienie), będąca dotąd w opozycji.

Vetëvendosje zdobyło aż 47,85 proc. głosów, zdecydowanie pokonując pozostałe ugrupowania. Na kolejnych miejscach znalazły się: konserwatywna, nacjonalistyczna Demokratyczna Partia Kosowa (PDK) z wynikiem 17,4 proc. głosów, liberalna Demokratyczna Liga Kosowa (LDK) - 13,1 proc., nacjonalistyczny Sojusz na rzecz Przyszłości Kosowa (AAK) zdobył 7,4 proc. głosów, Lista Serbska - 5,5 proc., Inicjatywa Socjaldemokratyczna (NISMA) - 2,6 proc.

Decyzja o przedterminowych wyborach zapadła po tym, jak 21 grudnia 2020 r. tamtejszy Trybunał Konstytucyjny orzekł, iż powołanie dotychczasowego rządu przez parlament w czerwcu, odbyło się z naruszeniem prawa.

Rząd ten, w którym premierem był Avdullah Hoti (LDK), wybrano po upadku wcześniejszego gabinetu, kierowanego przez Albina Kurtiego, lidera zwycięskiej teraz partii.

To wielkie zwycięstwo jest szansą na zapoczątkowanie zmian, których chcemy - podsumował wynik wyborów Kurti.

Vetëvendosje rozpoczęło działalność w 2005 r. jako ruch protestujący przeciwko lokalnym elitom i międzynarodowym wpływom w Kosowie. Do parlamentu po raz pierwszy weszło w 2011 r. Deklaruje przeprowadzenie reform, które mają pomóc krajowi wyjść z kryzysu. Określa się jako antyestablishmentowe i oskarża byłych przywódców Kosowa o złe zarządzanie krajem przez pierwsze lata od ogłoszenia niepodległości.

Kurti zdobył popularność wśród wyborców m.in. dzięki zapowiadanej walce z korupcją. Znany jest też ze zdecydowanego stanowiska wobec relacji z Serbią, która nie uznaje Kosowa za niepodległe państwo. Opowiada się przeciwko zawarciu kompromisowego porozumienia z Belgradem.

wch

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

16 sierpnia:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1819 - W Manchesterze kawaleria dokonała masakry demonstrantów, zabijając 15 osób i raniąc 650.

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.