Konwencja Lewicy "Przyszłość jest teraz"

[2021-02-22 09:38:05]

Na sobotniej konwencji w Warszawie Lewica przedstawiła 10 postulatów.

Konwencja dotyczyła przyszłości młodych ludzi i dlatego wypowiadali się na niej przede wszystkim członkowie młodzieżówek.

Na jej zakończenie trzej liderzy Lewicy podsumowali wystąpienia następującymi postulatami:
- prawo do aborcji;
- neutralność klimatyczna;
- koniec ze śmieciówkami;
- szkoła bez religii;
- tanie mieszkania na wynajem;
- nauka, nie propaganda;
- równość małżeńska;
- psycholog w każdej szkole;
- edukacja seksualna i antydyskryminacyjna
- zielona energia.

Polska zbyt długo była zdominowana przez starszych panów, sorry Włodku, ale tkwiących w polskiej polityce od 30 lat w parlamencie - przekonywał lider Lewicy razem Adrian Zandberg. Czas, żeby głos tego młodego pokolenia, które chce Polski sprawiedliwej społecznej, wolnej i nowoczesnej, wybrzmiał i zmienił nasz kraj.

Zandberg przekonywał, iż neutralność klimatyczna jest najważniejszym wyzwaniem. Od tego zależy przyszłość naszej planety - mówił.

Nawiązując do kwestii likwidacji tzw. śmieciówek Zandberg podkreślił, że Lewica chce zagwarantować wszystkim pracującym normalne prawa pracownicze: prawo do odpoczynku, urlopu, bezpieczeństwo socjalne i stabilność zatrudnienia.

Lider Wiosny Robert Biedroń wyraził opinię, że ws. aborcji kobieta powinna decydować kobieta i powinno się to odbywać bez jakichkolwiek konsultacji. Broń Boże z politykiem czy biskupem - zaznaczył. Poruszył również temat równości małżeńskiej. Nie ma żadnego powodu, żeby dwie dorosłe osoby w XXI wieku nie mogły w urzędzie stanu cywilnego powiedzieć sobie to ważne "tak" - powiedział.

W kwestii odejścia od węgla Biedroń zadeklarował, że Lewica chce wymiany 2 milionów pieców węglowych na piece zeroemisyjne.

Postulat dotyczący tanich mieszkań znalazł się w wystąpieniu lidera SLD Włodzimierza Czarzastego. Jak powiedział, Lewica chce powołania państwowego przedsiębiorstwa, które wybuduje dwa miliony mieszkań.

pn, wch

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.