Konwencja Lewicy "Przyszłość jest teraz"

[2021-02-22 09:38:05]

Na sobotniej konwencji w Warszawie Lewica przedstawiła 10 postulatów.

Konwencja dotyczyła przyszłości młodych ludzi i dlatego wypowiadali się na niej przede wszystkim członkowie młodzieżówek.

Na jej zakończenie trzej liderzy Lewicy podsumowali wystąpienia następującymi postulatami:
- prawo do aborcji;
- neutralność klimatyczna;
- koniec ze śmieciówkami;
- szkoła bez religii;
- tanie mieszkania na wynajem;
- nauka, nie propaganda;
- równość małżeńska;
- psycholog w każdej szkole;
- edukacja seksualna i antydyskryminacyjna
- zielona energia.

Polska zbyt długo była zdominowana przez starszych panów, sorry Włodku, ale tkwiących w polskiej polityce od 30 lat w parlamencie - przekonywał lider Lewicy razem Adrian Zandberg. Czas, żeby głos tego młodego pokolenia, które chce Polski sprawiedliwej społecznej, wolnej i nowoczesnej, wybrzmiał i zmienił nasz kraj.

Zandberg przekonywał, iż neutralność klimatyczna jest najważniejszym wyzwaniem. Od tego zależy przyszłość naszej planety - mówił.

Nawiązując do kwestii likwidacji tzw. śmieciówek Zandberg podkreślił, że Lewica chce zagwarantować wszystkim pracującym normalne prawa pracownicze: prawo do odpoczynku, urlopu, bezpieczeństwo socjalne i stabilność zatrudnienia.

Lider Wiosny Robert Biedroń wyraził opinię, że ws. aborcji kobieta powinna decydować kobieta i powinno się to odbywać bez jakichkolwiek konsultacji. Broń Boże z politykiem czy biskupem - zaznaczył. Poruszył również temat równości małżeńskiej. Nie ma żadnego powodu, żeby dwie dorosłe osoby w XXI wieku nie mogły w urzędzie stanu cywilnego powiedzieć sobie to ważne "tak" - powiedział.

W kwestii odejścia od węgla Biedroń zadeklarował, że Lewica chce wymiany 2 milionów pieców węglowych na piece zeroemisyjne.

Postulat dotyczący tanich mieszkań znalazł się w wystąpieniu lidera SLD Włodzimierza Czarzastego. Jak powiedział, Lewica chce powołania państwowego przedsiębiorstwa, które wybuduje dwa miliony mieszkań.

pn, wch

30 lipca:

1619 - Polscy rzemieślnicy w Jamestown odmówili pracy. Był to pierwszy w historii Ameryki Północnej strajk robotniczy.

1873 - Urodził się Stanisław Thugutt, wicepremier w rządzie Grabskiego, działacz lewicy ruchu ludowego, współzałożyciel Ligi Obrony Praw Człowieka i Obywatela, wolnomyśliciel i antyklerykał.

1893 - Zawiązała się Socjaldemokracja Królestwa Polskiego i Litwy (SDKPiL).

1924 - Na Górnym Śląsku wybuchł strajk 150 tys. górników i hutników w obronie 8-godzinnego dnia pracy.

1935 - Rada Naczelna PPS podjęła uchwałę o bojkocie wyborów parlamentarnych.

1974 - W Konstantynowie koło Gąbina oddano do użytku Radiowe Centrum Nadawcze z najwyższym masztem na świecie.

1980 - W Hucie Warszawa strajk solidarnościowy z robotnikami Wybrzeża.

2006 - Liban: 54 osoby (w tym 16 dzieci) zginęły w Kanie w wyniku uderzenia izraelskiej rakiety w budynek mieszkalny.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, amerykański myśliciel anarchistyczny, gł. teoretyk tzw. ekologii społecznej, założyciel Instytutu Ekologii Społecznej w Plainfield.

2011 - Zmarł Jarosław Klepacz, kierowca taboru ratunkowego, długoletni działacz częstochowskiej Unii Pracy.

2012 - Zmarł Tadeusz Kowalik, wybitny polski ekonomista i działacz społeczny.