Sondaż Estymatora: Lewica na trzecim miejscu, spadek poparcia ruchu Hołowni

[2021-02-25 16:37:44]

Zmianę trendów wyborczych przynosi sondaż Estymatora wykonany dla tygodnika DoRzeczy.pl. Badanie jest poniekąd eksperymentalne, ponieważ zapytano respondentów między innymi o to, na kogo głosowaliby, gdyby doszło do połączenia sił Koalicji Polskiej (Polskiego Stronnictwa Ludowego, Unii Europejskich Demokratów i Konserwatystów) z Porozumieniem Jarosława Gowina, ruchem Kukiz’15 oraz z konserwatystami z PO, którzy sprzeciwiają się liberalizacji podejścia kierownictwa partii w sprawie aborcji.

Nadal na pierwszym miejscu pozostaje Prawo i Sprawiedliwość, które może liczyć na poparcie 36,4 proc. respondentów. Poparcie to nie ulega znaczącym zmianom od kilku miesięcy.

Drugie miejsce w sondażu zajmuje Koalicja Obywatelska (Platforma Obywatelska, Inicjatywa Polska, Zieloni i Nowoczesna) z wynikiem 17,1 proc. głosów, która notuje słabsze sondaże niż te, widoczne np. pół roku temu.

Ostatnie miejsce na podium daje koalicji Lewica (Sojusz Lewicy Demokratycznej, Wiosna, Lewica Razem) z wynikiem a 14,5 proc. głosów.

Osłabienie w sondażach odnotowała Polska 2050, czyli inicjatywa Szymona Hołowni, z wynikiem 13,9 proc. głosów.

Na piątym miejscu znalazłby się tak zwany hipotetyczny “klub konserwatystów”, w którego skład mogłyby wejść Polskie Stronnictwo Ludowe, Kukiz’15, Porozumienie Jarosława Gowina oraz konserwatyści z PO. Taka koalicja otrzymałaby 12,4 proc. głosów.

Ostatnie, szóste, miejsce w sondażu zajęła Konfederacja, która dostałaby 5,6 proc. głosów w sondażu Estymatora.

Przeliczając ten wynik na mandaty, PiS otrzymałoby 197 miejsc w Sejmie, KO 82 mandaty, Lewica - 61, Polska 2050 - 60, Koalicja Polska - 53, a Konfederacja 6 mandatów. Tradycyjnie 1 mandat przypadłby Mniejszości Niemieckiej.

Badanie wykonano w dniach 20-21 lutego 2021 r. na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1100 dorosłych osób metodą wspomaganych komputerowo wywiadów telefonicznych CATI.

Tomasz Rysz

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.