Sondaż Estymatora: Lewica na trzecim miejscu, spadek poparcia ruchu Hołowni

[2021-02-25 16:37:44]

Zmianę trendów wyborczych przynosi sondaż Estymatora wykonany dla tygodnika DoRzeczy.pl. Badanie jest poniekąd eksperymentalne, ponieważ zapytano respondentów między innymi o to, na kogo głosowaliby, gdyby doszło do połączenia sił Koalicji Polskiej (Polskiego Stronnictwa Ludowego, Unii Europejskich Demokratów i Konserwatystów) z Porozumieniem Jarosława Gowina, ruchem Kukiz’15 oraz z konserwatystami z PO, którzy sprzeciwiają się liberalizacji podejścia kierownictwa partii w sprawie aborcji.

Nadal na pierwszym miejscu pozostaje Prawo i Sprawiedliwość, które może liczyć na poparcie 36,4 proc. respondentów. Poparcie to nie ulega znaczącym zmianom od kilku miesięcy.

Drugie miejsce w sondażu zajmuje Koalicja Obywatelska (Platforma Obywatelska, Inicjatywa Polska, Zieloni i Nowoczesna) z wynikiem 17,1 proc. głosów, która notuje słabsze sondaże niż te, widoczne np. pół roku temu.

Ostatnie miejsce na podium daje koalicji Lewica (Sojusz Lewicy Demokratycznej, Wiosna, Lewica Razem) z wynikiem a 14,5 proc. głosów.

Osłabienie w sondażach odnotowała Polska 2050, czyli inicjatywa Szymona Hołowni, z wynikiem 13,9 proc. głosów.

Na piątym miejscu znalazłby się tak zwany hipotetyczny “klub konserwatystów”, w którego skład mogłyby wejść Polskie Stronnictwo Ludowe, Kukiz’15, Porozumienie Jarosława Gowina oraz konserwatyści z PO. Taka koalicja otrzymałaby 12,4 proc. głosów.

Ostatnie, szóste, miejsce w sondażu zajęła Konfederacja, która dostałaby 5,6 proc. głosów w sondażu Estymatora.

Przeliczając ten wynik na mandaty, PiS otrzymałoby 197 miejsc w Sejmie, KO 82 mandaty, Lewica - 61, Polska 2050 - 60, Koalicja Polska - 53, a Konfederacja 6 mandatów. Tradycyjnie 1 mandat przypadłby Mniejszości Niemieckiej.

Badanie wykonano w dniach 20-21 lutego 2021 r. na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1100 dorosłych osób metodą wspomaganych komputerowo wywiadów telefonicznych CATI.

Tomasz Rysz

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.