10. rocznica śmierci Jolanty Brzeskiej

[2021-03-01 11:28:01]

W 10. rocznicę zamordowania Jolanty Brzeskiej odbędzie się w Warszawie szereg wydarzeń upamiętniających:

13:00 - na mokotowskim skwerze Jolanty Brzeskiej odbędzie się składanie kwiatów. Iwicka 19 (z udziałem posłanek i posłów partii Razem)

14:30 - składanie zniczy pod siedzibą Ministerstwa Sprawiedliwości i apel o przeprowadzenia śledztwa. Al. Ujazdowskie 11 (organizuje WSL i anarchiści)

18:00 - upamiętnienie Jolanty Brzeskiej pod jej domem organizowane przez Komitet Obrony Praw Lokatorów. Nabielaka 9

19:00 - hołd Brzeskiej po prawej stronie Wisły - Szmulki, Łochowska 1/29 (organizuje Stowarzyszenie Dla Pragi)

Jolanta Brzeska, działaczka Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów pozostawała w konflikcie z Markiem Mossakowskim, jednym z najbardziej znanych warszawskich kamieniczników, próbującym wyrzucić ją z mieszkania w którym zamieszkiwała. Dzięki reprywatyzacji Mossakowski stał się właścicielem kilkudziesięciu budynków w całej Warszawie.

Spalone ciało Jolanty Brzeskiej zostało znalezione 1 marca 2011 r. w znajdującym się na obrzeżach Warszawy Lesie Kabackim. Policja nie ustaliła w jaki sposób się tam znalazła.

Przez długi czas policja i prokuratura utrzymywały, że doszło do samobójstwa. Dopiero w marcu 2013 r. biegli sądowi wydali ekspertyzę, z której wynikało, że Jolanta Brzeska nie miała skłonności samobójczych i doszło najprawdopodobniej do zabójstwa.

lr, pc, wch

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.