Rekord liczby zakażeń koronawirusem (stan na 25.03.)

[2021-03-03 13:31:21]

35 143 – taką, rekordową od początku pandemii liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 443 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: mazowieckiego (5264), śląskiego (5095), wielkopolskiego (4141), dolnośląskiego (2876), małopolskiego (2826), pomorskiego (2625), kujawsko-pomorskiego (1940), łódzkiego (1872), podkarpackiego (1716), zachodniopomorskiego (1113), lubelskiego (1073), warmińsko-mazurskiego (1067), lubuskiego (874), świętokrzyskiego (822), opolskiego (694), podlaskiego (529). 616 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 2 189 966. Zmarło w sumie 51 305 osób zakażonych. Liczba zgonów z powodu COVID-19 znowu wzrasta. W pierwszych miesiącach tego roku notuje się śmiertelność wyższą o 20-30 proc.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 27 779 łóżek przeznaczonych dla chorych z COVID-19, a w użyciu było 2 730 respiratorów. 461 317 osób miały zaleconą kwarantannę.

Od 20 marca do 9 kwietnia Polsce będą obowiązywać restrykcje:
▪️ Zamknięte galerie handlowe z wyjątkiem sklepów spożywczych, aptek czy drogerii oraz takich usług jak np. fryzjer czy banki.
▪️ Zamknięte hotele i miejsca noclegowe z wyjątkiem hoteli robotniczych, a także noclegi świadczone w ramach podróży służbowej.
▪️ Zamknięte siłownie, kluby fitness i solaria.
▪️ Zamknięte kina, teatry, filharmonii, opery, muzea.
▪️ Zamknięte boiska, orliki itp.
▪️ Zamknięte stoki narciarskie.
▪️ Zamknięte baseny, aquaparki.
▪️ Zamknięte korty tenisowe.
▪️ Uczniowie klas podstawowych I-III wracają do nauki zdalnej.

wch, pś

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.