Brazylia: Sąd Najwyższy anulował wyroki Luli (akt.)

[2021-03-09 00:25:38]

Sąd Najwyższy anulował wszystkie wyroki skazujące byłego prezydenta Luiza Inácio Luli da Silvy i przywrócił mu prawa polityczne.

Sąd Najwyższy uznał, że sąd w Kurytybie, który skazał Lulę w sprawach o rzekomą korupcję, nie miał do tego kompetencji, a procesy w sprawie zarzutów, jakie mu postawiono, mogą toczyć się wyłącznie przed sądami federalnymi.

Jesienią 2019 r. Sąd Najwyższy nakazał zwolnienie byłego prezydenta, który spędził w więzieniu rok i 7 miesięcy, skazany na podstawie oskarżenia o rzekomą korupcję. W orzeczeniu wskazano na niezgodność z konstytucją takiej interpretacji kodeksu karnego, która pozwalała osadzić w więzieniu oskarżonego, choć nie wyczerpał on wszystkich możliwości odwołania się od wyroku. W chwili skazania Lula był w sondażach faworytem wyborów prezydenckich w 2018 r.

Sondaże wskazują, że może on pokonać obecnego szefa państwa Jaira Bolsonaro w przyszłorocznych wyborach prezydenckich. W niedawnym badaniu opinii publicznej 44 proc. respondentów poparło Bolsonaro, a 50 proc. opowiedziało się za Lulą.

* * *

Najwyższy Sąd Federalny Brazylii potwierdził w głosowaniu decyzję jednego ze swoich sędziów, który w zeszłym miesiącu anulował wyroki ciążące na byłym prezydencie kraju, Luizie Inacio Luli da Silvie.

Wynik głosowania Sądu Najwyższego potwierdza, że procesy przeciwko Luli były niesłusznie rozpatrywane przez sąd pierwszej instancji w Kurytybie, a były prezydent będzie teraz ponownie sądzony w Brasilii. Dzięki temu Lula może startować w wyborach prezydenckich w 2022 roku, gdzie zmierzyłby się z obecną głową państwa, Jairem Bolsonaro.

wch

fot. fb Lula

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.