Zmarła Izabella Sierakowska (1946-2021)

[2021-03-31 11:26:56]

31 marca 2021 roku zmarła Izabella Sierakowska, przez wiele lat znacząca i czołowa reprezentantka polityczna kolejno PZPR, SdRP, SLD i SdPl.

Urodzona w roku 1946, w dolnośląskiej Górze, swą karierę zawodową i polityczną związała przede wszystkim z Lublinem. Absolwentka filologii rosyjskiej, przez wiele lat pracowała jako nauczyciel języka rosyjskiego. Przez wiele lat członkini lubelskiego ZNP, w tym także jego władz. 1989-1991 posłanka PZPR w X kadencji Sejmu PRL. Następnie posłanka I, II, III i IV kadencji Sejmu RP z list SLD. W 1996 roku autorka ustawy liberalizującej przepisy antyaborcyjne z ustawy uchwalonej w 1993 roku. W 2004 roku dołączyła do grupy secesjonistów pod wodzą Marka Borowskiego, którzy utworzyli Socjaldemokrację Polską (SdPl). W 2006 kandydatka na prezydenta Lublina w wyborach samorządowych, które w II turze przegrała z wynikiem 38%. W latach 2007-2011 ponownie posłanka Sejmu RP z list koalicyjnego komitetu wyborczego Lewica i Demokraci. W roku 2010 ponowiła swój start w wyborach samorządowych na prezydenta Lublina. Otrzymała w nich jednak tylko 18%. Ostatnim istotnym wydarzeniem politycznym w jej życiu był nieudany start o mandat radnej sejmiku lubelskiego z listy SLD Lewica Razem. W późniejszych latach zachorowała na chorobę nowotworową, która była też przyczyną jej śmierci.

Tomasz Rysz

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

16 maja:

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Czechosłowacji (KPCz).

1974 - Socjaldemokrata Helmut Schmidt został nowym kanclerzem RFN.

2000 - Zmarł Andrzej Szczypiorski, pisarz, żołnierz AL, uczestnik powstania warszawskiego, więzień KL Sachsenhausen, pod koniec lat 70. związany z KOR.

2005 - Parlament Kuwejtu przyjął ustawę, dzięki której kobiety w tym kraju uzyskały pełne prawa wyborcze.

2009 - W Kuwejcie odbyły się wybory parlamentarne, w których po raz pierwszy zdobyły mandaty 4 kobiety.

2012 - We Francji powstał centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta.

2015 - David Granger z lewicowego sojuszu APNU-AFC został prezydentem Gujany.