Zmarła Izabella Sierakowska (1946-2021)

[2021-03-31 11:26:56]

31 marca 2021 roku zmarła Izabella Sierakowska, przez wiele lat znacząca i czołowa reprezentantka polityczna kolejno PZPR, SdRP, SLD i SdPl.

Urodzona w roku 1946, w dolnośląskiej Górze, swą karierę zawodową i polityczną związała przede wszystkim z Lublinem. Absolwentka filologii rosyjskiej, przez wiele lat pracowała jako nauczyciel języka rosyjskiego. Przez wiele lat członkini lubelskiego ZNP, w tym także jego władz. 1989-1991 posłanka PZPR w X kadencji Sejmu PRL. Następnie posłanka I, II, III i IV kadencji Sejmu RP z list SLD. W 1996 roku autorka ustawy liberalizującej przepisy antyaborcyjne z ustawy uchwalonej w 1993 roku. W 2004 roku dołączyła do grupy secesjonistów pod wodzą Marka Borowskiego, którzy utworzyli Socjaldemokrację Polską (SdPl). W 2006 kandydatka na prezydenta Lublina w wyborach samorządowych, które w II turze przegrała z wynikiem 38%. W latach 2007-2011 ponownie posłanka Sejmu RP z list koalicyjnego komitetu wyborczego Lewica i Demokraci. W roku 2010 ponowiła swój start w wyborach samorządowych na prezydenta Lublina. Otrzymała w nich jednak tylko 18%. Ostatnim istotnym wydarzeniem politycznym w jej życiu był nieudany start o mandat radnej sejmiku lubelskiego z listy SLD Lewica Razem. W późniejszych latach zachorowała na chorobę nowotworową, która była też przyczyną jej śmierci.

Tomasz Rysz

8 maja:

1921 - W Szwecji zniesiono karę śmierci.

1922 - Obradujący w Warszawie Zjazd Związków Akademickiej Młodzieży Socjalistycznej powołał do życia Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej (ZNMS).

1930 - Zmarł Stanisław Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1933 - Mahatma Gandhi rozpoczął 21-dniową głodówkę, by zaprotestować przeciwko polityce brytyjskiej w Indiach.

1943 - Popełnił samobójstwo Mordechaj Anielewicz, jeden z przywódców powstania w getcie warszawskim.

1988 - W II turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 54% głosów.

2010 - Laura Chinchilla z socjaldemokratycznej Partii Wyzwolenia Narodowego (PLN) została pierwszą kobietą na stanowisku prezydenta Kostaryki.