Bułgaria: Centroprawica nadal u władzy? (akt.)

[2021-04-05 16:13:33]

Partia Obywatele na rzecz Europejskiego Rozwoju Bułgarii (GERB) dotychczasowego premiera Bojko Borysowa zwyciężyła w niedzielnych (4 kwietnia) wyborach parlamentarnych.

Z przeliczenia wszystkich głosów wynika, że GERB zdobyła 25,74 proc. głosów (poprzednie wybory wygrała z wynikiem 33,5 proc.). Drugie miejsce niespodziewanie przypadło nowej, populistycznej partii Jest taki naród, założonej przez piosenkarza Slawi Trifonowa (17,36 proc.). Trzecie miejsce zajęła Bułgarska Partia Socjalistyczna (BSP), która uzyskała 14,75 proc. głosów, zaś czwarte miejsce przypadło - reprezentującej mniejszość turecką Ruch na rzecz Praw i Wolności (10,31 proc.). Piąta była centrowa Demokratyczna Bułgaria (9,29 proc.), piąte, a szóste - nowe, antyrządowe ugrupowanie Wstań.BG (4,64 proc.).

Skrajnie nacjonalistyczna koalicja Ataka Wolena Siderowa tym razem zdobyła jedynie 0,48 proc. głosów.

Borysowa czekają zapewne trudne rozmowy koalicyjne. Do uzyskania większości w Zgromadzeniu Narodowym będzie potrzebował aż kilku koalicjantów.

wch

na zdjęciu gmach Zgromadzenia Narodowego w Sofii, fot. Kiril Kapustin, Wikimedia Commons

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1942 - Powołano Żydowską Organizację Bojową.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Ustawa o partiach politycznych; partia mogła powstać po podpisaniu deklaracji przez 15 osób.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

1990 - Postkomuniści zdobyli 85% głosów w pierwszych wielopartyjnych wyborach parlamentarnych w Mongolii.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.