Kuba: Raúl Castro rezygnuje

[2021-04-19 09:27:19]

Podczas otwarcia VIII Kongresu Komunistycznej Partii Kuby (PCC)
Raúl Castro potwierdził swoją rezygnację z funkcji pierwszego sekretarza. Ma ją objąć obecny prezydent kraju Miguel Díaz-Canel.

W sprawozdaniu przed Kongresem Raúl Castro przedstawił najważniejsze kwestie ekonomiczne, którymi powinni zająć się jego następcy. Podkreślił, że reforma gospodarki stanowi priorytet, a otwieranie sektora prywatnego będzie kontynuowane, lecz z ograniczeniami. Odniósł się przy tym do niedawnego poszerzenia listy możliwych działalności na własny rachunek.

Odniósł się również do nowego wyzwania „polityczno-ideologicznego”, którym stała się obecność na Kubie mediów społecznościowych, służących opozycji jako pole do coraz bardziej krytycznych opinii wobec rządu. Stwierdził, że kłamstwa i fałszywe wiadomości nie mają już ograniczeń, pokazują Kubę jako konające społeczeństwo bez wyjścia, aby powodować niepokoje społeczne. Ulice, parki i place należeć będą do rewolucjonistów. Nigdy nie zanegujemy rewolucjonistom prawa do obrony swojej Rewolucji! – podkreślił Castro.

in, wch

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.